Смартфоните и телевизорите са най-търсените стоки на изплащане в България

Смартфоните се превръщат в най-търсената технологична стока, купувана на изплащане в България през първата половина на 2015 г. Това показва класацията „Топ 10 на изплащане“ на БНП „Париба лични финанси“ – България. Покупките на „умните“ мобилни телефони са се увеличили с 60% спрямо същия период на 2014 г. и така изместват лаптопите от второто място на класацията за най-търсени стоки. Телевизорите остават на първо място, както и миналата година. Осем от десетте стоки в класацията са били по-евтини в сравнение с тези от топ 10 от първата половина на миналата година, като причината е, че все повече българи купуват стоки в промоция. Така най-търсените смартфони са поевтинели с около 10%, телевизорите с 30%, лаптопите с 20%, а таблетите – с цели 40%.

Това издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ е базирано на близо 180 хил. молби за потребителски кредит в дружеството, получени през първата половина на 2015 г. Целта на изследването е да очертае ясна картина на потребителското търсене.

Рекордно търсене на смартфони

Смартфоните се появиха за пръв път в класацията директно на четвърто място през първата половина на 2013 г. През първите шест месеца на 2015 г. ръстът на продажбите им е бил 60%, което ги изстрелва на второ място в класацията пред лаптопите и единствено след телевизорите. Смартфоните изместват и таблетите, защото с увеличените им размери, екран и капацитет могат да се ползват услуги и приложения, които до този момент са били по-удобни за ползване през таблети или лаптопи. Освен това много от корпоративните сайтове на компаниите вече отговарят на изискванията за адаптивен дизайн на търсачки като Google и са удобни за разглеждане и на смартфони. Развитието на мобилните мрежи, като например навлизането на последното поколение 4G мрежи, е друг фактор, благоприятстващ търсенето на „умните“ телефони.

През първата половина на 2015 г. телевизорите са били най-купуваната стока на изплащане, но те са били доста по-евтини спрямо същия период на 2014 г. Средната цена е вече 570-620 лв. Тази година най-търсеният модел телевизор е бил с размер от 32 инча, свързан с интернет и с HD резолюция. Чрез тях може да се гледа онлайн видео директно на телевизора, да се ползват социалните мрежи и Skypе, да се правят онлайн покупки и др.

Мебелите за дома допълват класацията, като най-търсени са дивани и обзавеждане за спалня и хол. Пералните, хладилници и готварски печки са останалите стоки в десетката, следвани плътно от стоки като бойлери, матраци и климатици. Подадените молби за кредит за закупуване на дивани са скочили с близо 30% на годишна база и заемат пето място.

Онлайн търговия

Изпълнителният директор на БНП „Париба лични финанси“ – България, Мишел Фуйе заяви, че нарастващият интерес към покупките на мобилни телефони ще промени много бизнес сектори, сред които „финансите, търговията на дребно, маркетинга, медиите, развлекателния бизнес, издателската дейност и други. Това ще доведе и до промяна в начина, по който хората избират и купуват стоки. Ние сме един от основните двигатели в развитието на онлайн търговията в България.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *