Ще се въвежда семейно облагане за здравните вноски

В България ще се върне възможността за семейно облагане при здравните вноски, обяви пред Би Ти Ви здравният министър Петър Москов. Става дума за възможността работещ член от семейството да осигурява неработещ. В момента това е невъзможно.

„Ако ние двамата сме семейство и имаме две деца и само аз съм работещ, това означава, че аз се осигурявам на пълната вноска, осигурявам вас на част от тази вноска, ако имам пълнолетно дете, което не работи, го осигурявам на друга част от тази вноска. Това ще бъдат следващите стъпки в развитието на тази система, това е моделът на семейното облагане и ние вървим към това нещо“, обясни Москов пред водещия.

До 2002 г. тази възможност съществуваше, но след това беше отменена. При последните поправки на Закона за здравното осигуряване само преди 1-2 месеца от ДПС предложиха тя да се върне, но мнозинството я отхвърли. Предложението на ДПС беше при един безработен в семейството работещият да може да го осигурява върху половината от минималния осигурителен доход, а за всеки следващ член на семейството без работа да се плащат 30% от минималния осигурителен доход. Мотивът на ДПС беше, че по този начин част от трайно безработните, които нямат право се осигуряват от държавата, ще могат да се върнат в системата. Друг текст на движението пък даваше възможност държавата да поеме вноските на част от трайно безработните, които доказано нямат доходи. И той беше отхвърлен от парламента, но още тогава министър Петър Москов обяви, че въпросът ще се проучва и ще се определят критерии кои хора действително имат нужда да бъдат подпомогнати, след което текстът може да се предложи отново.

Зрители попитаха Москов чрез Би Ти Ви кога в България ще има много здравни каси. „Ако системата на здравеопазване продължава да се финансира както в момента, тогава дори и да имаме стотици здравни каси, резултатът пак ще е негативен“, отвърна министърът. Той напомни, че управляващите са решили, че ще се прави надграждащ модел – „НЗОК остава първи стълб на здравното осигуряване, а доброволните здравни дружества ще бъдат вторият стълб“, поясни Москов. Първата стъпка е вече факт – възможността да се отдели втори, неприоритетен за финансиране от здравната каса пакет за лечение. Попадналите в него пациенти или ще чакат, или ще могат да ползват допълнително здравно застраховане.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

„Лекарят не е работник във фабрика за винтове на ишлеме и ако произведе десет винта или девет винта, от това нещо да има значение. Важното в медицината е дали пациентът е излекуван. Гилдията трябва да се върне обратно към смисъла на това за изкуството да лекуваш и да поиска ясното си възнаграждение не като процент от нещо, а като достоен начин на живот. Знаете ли, много смел пациент трябва да бъдете, за да отидете при лекар, който получава 400 лева. Смел човек трябва да бъдете“, заяви Москов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *