Смениха данъчния шеф на София

Димитрина Захаринова си тръгна, Бойко Атанасов е новият директор

Стефан Кючуков

Вчера на служителите в 15-те офиса на НАП в столицата бе представен новият шеф на Териториалната дирекция в София Бойко Атанасов. Досега той беше зам.-директор на столичната дирекция. Атанасов е в системата на данъчната администрация от 1996 г. От 2000 г. е назначен за зам.-директор на Териториална данъчна дирекция София-град, като преди това е бил данъчен инспектор. Атанасов беше ръководител на проекта и участва активно в процесите по преструктуриране и оптимизиране на дейностите на ТД на НАП София-град.

Данъчният шеф на София Димитрина Захаринова напуска поста си. Договорът й е прекратен на 20 юни, съобщиха от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в София. Захаринова е в данъчната администрация от 15 години. Нейното име се спрягаше за шеф на приходната агенция в края на 2005 г. На поста обаче бе назначена Мария Мургина. Захаринова не се разбираше много с новата си шефка, коментират служители в НАП.

Смяната на данъчния директор в София идва, след като през януари стартира мащабна реформа в администрацията в цялата страна. А столичната дирекция е най-голяма. В нея се разглеждат най-сложните случаи на данъчни измами. Наскоро бяха разбити счетоводни къщи за източване на ДДС. В София данъчните приходи са преизпълнени със 117 млн. лв. Но приходите от ДДС до април в цялата страна са 1,7 млрд. лв. или едва 30,9% от планираното за годината.

Недостатък на досегашната работа в дирекцията е липсата на достатъчно информация от страна на шефовете на дирекцията към служителите за промените НАП. Това възпрепятствало ефективната работа и забавяло реформите. Основната цел на реформата е подобряване на обслужването на гражданите и фирмите, заяви Мария Мургина. За да се постигне това, се изисква нов мениджърски подход и подкрепата на всички служители, допълни тя. Трябва да работим в екип и да вървим напред, каза данъчен № 1 за „Стандарт“. Според нея смяната на Захаринова е свързана само с административните промени в НАП. Проверка дали Захаринова е свързана със случаи на източване на ДДС въобще не е правена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *