Сменяме телефонната компания без пари

От 6 август абонатите на телефонни услуги ще могат да прехвърлят номера си само при избрания от тях оператор, и то безплатно.Това съобщипредседателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) д-р Веселин Божков, цитиран от „Фокус“. Процедурата е била подписана на 31 май от всички оператори у нас.
От улеснението могат да се възползват не само клиентите на GSM оператори, но и абонатите на фиксирани телефонни услуги, които искат да изберат конкурентна фирма. За тях преносимостта на номерата е в сила от 1 юли 2009 г.

„Припренос на мобилни,географски и негеографски номерапотребителите ще бъдат улеснени откъм време и ще се обръщат само към единия от операторите“, добави Божков.

Според процедуратав рамките на 7 дниоператорите ще са длъжни да пренесат номер. Освен това, потребителите вече няма да плащат такса за услугата, защото тя става безплатна. Намалява се и административната такса, която плащат операторите помежду си.Досега тя бе до 25 лв., асега става 18 лв., което е равно на средното за Европа 9 евро. Групи номера ще се пренасят в рамките на 10 дни -този срок досега беше 15 дни.

„Това наистина беше един от най-сложните моменти в работата на комисията, защото не е тайна, че преносимостта на номерата е един от начините, с който се премахва феодалната зависимост на абонатите по отношение на съответните оператори. Досега, под една или друга форма, това беше удачно използвано от операторите“, коментираБожков.

Той припомни, чеот 2005 г. почти всичкиевропейски страни са въвелипреносимост на номерата, 95% от които- преносимост на едно гише.
„Ние започнахме на две гишета, видяхме че има проблем,че самите оператори с различни нелоялни хватки се опитват да запазят абонатите си“, добави той.

По думите му, от комисията отчелиголемия брой жалбии тенденциозността в поведението на операторите, които се опитали“да шиканират процеса, особено в началото на годината“.

Със забавянето на процеса за пренос на номерастраната ни бе заплашена от наказателна процедура наЕК.

На 17 май КРСрешидаглобивсички 20 фирми за обществени телефонни услуги, защотоне са готови с процедурите за пренос.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *