Смъкнаха лихвата в Швейцария до 0,25%, започват активни валутни интервенции

Ръководството на Швейцарската централна банка взе решение да намали основния лихвен процент в страната до 0,25 на сто по време на днешната си среща. Това е най-ниското му ниво от въвеждането на настоящия валутен режим в страната през 2000 г.
Понижението на основната лихва не бе изненадващо с оглед на това, че икономиката на страната навлезе в най-тежкия си период за последните 26 години. Силното поскъпване на швейцарския франк спрямо еврото през последните месеци повлия негативно върху конкурентноспособността на местните стоки и отслаби местното потребление.
За последното тримесечие на 2008 г. швейцарската икономика се е свила с 0,3% на тримесечна база, като данните бяха по-лоши спрямо изготвените от Швейцарската централна банка макроикономически прогнози.
Президентът на монетарната институция Жан-Пиер Рот заяви, че банката ще прибегне до активни интервенции на паричния пазар, за да предотврати по-нататъшното поскъпване на франка спрямо еврото и да стимулира икономическото възстановяване на страната.
Повечето от големите централни банки редуцираха драстично лихвените си проценти до нива близки до нула през последните месеци, с което изчерпаха възможностите на този инструмент на паричната политика. Някои банки започнаха да прилагат активно нови монетарни мерки, с които да противодействат на задълбочаващия се икономически спад.
Централната банка на Англия започна да печата пари, с които да изкупува правителствени облигации, за да противодейства на дефлацията. Федералният резерв на САЩ изкупува активи, за да налива пари на пазара, а Централната банка на Япония изкупува корпоративни облигации за първи път в историята на своето съществуване, пише Bloomberg.
Швейцарският франк поевтиня с повече от 3 на сто спрямо еврото до 1,5304 франка за едно евро, и с 3,5% спрямо долара до 1,1967 франка за долар след днешното изказване на президента на централната банка.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *