Извънредни мерки за събиране на всеки лев

За първите два месеца на годината изпълнението на приходната част на бюджета е 108% и това не бива да ни подвежда, защото януари е силен месец. През следващите месеци ще имаме негативен тренд в приходите.
Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски по време на изслушването в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, предаде БГНЕС.
Органите по приходите започват да изземват парични средства от касите в търговски обекти на длъжници, заяви още изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов пред народните представители от комисията, съобщиха от пресцентъра на НАП. Сред другите мерки, предложени от директора на НАП са съвместни проверки на НАП с Агенция „Митници”, прокуратурата и Гранична полиция на превозваните през Румъния и Гърция стоки заради подозрения за източване на ДДС. В близките седмици предстои подписването на инструкции за съвместна дейност между приходната агенция, МВР, Автомобилна администрация и Министерството на земеделието. Сред мерките за подобряване на събираемостта на данъци и особено ДДС Красимир Стефанов посочи и принудителното събиране на дългове от управители и членове на управителни органи за задължения на управляваните от тях юридически лица. Предстоят и ревизии на физически лица, които отдават недвижими имоти под наем, както и такива на граждани, които отпускат големи заеми. По данни на НАП в последните 5 години под формата на заеми между физически лица са раздадени 2,7 млрд лв., а щетите за хазната от недекларирани доходи от наем възлизат на близо 74 млн. лв. В обсега на ревизиите ще попаднат и гражданите, които са си купили на лизинг скъпи автомобили, чиито лизингови вноски значително надхвърлят месечните им доходи.
„За никого не е тайна, че данъчната дисциплина в България в момента зависи основно от добрата воля и желание на отделните граждани и фирми. Това скоро трябва да се промени. Има реален риск за приходите през 2009 г. Въпросът не е дали ще се съберат всички постъпления, а с колко няма да се съберат. Налагат се извънредни мерки”, каза в доклада си пред бюджетната комисия Красимир Стефанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *