Чуждите инвеститори се изтеглят от Истанбулската фондова борса

Чуждите инвеститори продължават да се изтеглят от Истанбулската фондова борса, разпродавайки турските акции от портфейлите си. За сметка на това местните играчи увеличават присъствието си, опитвайки се да превърнат сегашната криза в нови възможности, писа в. “Хюрриет”. Чуждите инвеститори направиха нетни разпродажби на турски акции за 2,98 млрд. долара през 2008 година, според данните на Истанбулската фондова борса.
След шока на глобалните капиталови пазари през септември миналата година, когато американската инвестиционна банка Lehman Brothers поиска защита от фалит, чуждите инвеститори започнаха масови разпродажби на турски активи. От средата на септември до края на февруари 2009 година чуждите играчи са разпродали 1,247 млрд. турски акции, като делът на тези активи в портфейлите им се понижава от $13,369 милиарда до $12,122 млрд.
Ако през септември миналата година чужденци са държали 59,27% от турските акции, то в края на септември присъствието им се свива 49,76%, което се случва за първи път от над десет години насам. По същия начин се понижава и делът им на база капитализация на притежаваните книжа – от 72,63% на 63.29%, докато местните инвеститори увеличават присъствието си до 36,71%.
На разпродажби са били подложени акции от всички сектори на икономиката, представени на борсата в югоизточната ни съседка.
Само в банковия сектор са били продадени книжа за $537 млн. Друга основна причина за охладняването на интереса към турския капиталов пазар е спадът на местната валута. Турската лира загуби 40% от стойността си спрямо американската валута през последните шест месеца, достигайки вчера ниво от 1,80 лири за долар, въпреки опитите на Анкара да ограничи спада. Централната банка на Турция съобщи в понеделник, че ще интервенира по 50 милиона долара на ден на валутния пазар в подкрепа на лирата. Въпреки това според аналитици, тези мерки няма да са в състояние да спрат обезценяването на турската валута. Всичко това доведе и до отлив на чужди инвестиции в държавни ценни книжа, гарантирани от турското правителство. От 10 септември досега вложенията в държавен дълг са се понижили от $16.21 млрд. до $12,79 млрд. Така в момента чуждите инвеститори държат активи, търгувани на Истанбулската фондова борса за $35,2 млрд.
Турският показател ISE NATIONAL 100 загуби общо 11% от началото на годината, като загубата за февруари беше 4,9 на сто.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *