Собствениците на 800 000 коли заплашени от глоба

Собственици на 800 000 автомобила може да платят по 50 лева глоба, ако парламентът приеме промени в Кодекса по застраховането за забрана на маркирането. Това съобщи в Националния пресклуб на БТА Георги Желев, изпълнителен директор на фирма, която маркира автомобили.

Предложенията за промени в Кодекса за застраховането са заради съмнения на МВР, Комисията за финансов надзор и застрахователни компании, че кражби на коли се извършват избирателно, според това в коя компания са застраховани.
Според Желев проблем ще има и с автомобилите с фабрична маркировка, които се внасят в страната.

Спирането на маркирането на автомобили противоречи на европейската застрахователна практика и на интересите на българските граждани, коментира Живко Желев, президент на същата фирма. По думите му от Европейския парламент са приети документи 7709/08 и 2863 с цел маркирането на автомобилите и техните резервни части да влезе като задължителна мярка тази година.

За по-скъпите автомобили се използва пълен вариант на маркировка на цена 59 лева. За автомобилите с по-нисък клас има вариант, който струва 39 лева. За повторно маркиране цените са по-ниски, посочи Желев.

Има две фирми, маркиращи автомобили, които работят само с определен застраховател, а само едно застрахователно дружество в страната не поставя маркировки, добави той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *