Соларпро АД обмисля листване на БФБ

Производителят на соларни панели Соларпро АД планира излизане на Българска фондова борса. Това стана ясно по време на официална церемония по откриване на завода в Силистра. В близкото бъдеще, когато пазарните условия позволят, предвиждаме дружествотода се търгува самостоятелно на БФБ, каза при откриването на завода Иво Прокопиев, председател на УС на Алфа финанс холдинг, която чрез Каолин АД като основен акционер контролира предприятието.

До момента в Солапро АД са инвестирани над 20 млн. евро. Визията за развитие е превръщането на дружеството във вертикално интегрирана компания за изграждане и опериране на системи за производство на енергия от слънцето и други възобновяеми източници. Чрез няколко дъщерни дружества Соларпро АД планира да изгради серия от соларни паркове в България и съседните страни, като предвижда общата инсталирана мощност до края на 2012 година да надхвърли 100 МW. За същия период се планира производственият капацитет на панели да достигне между 100 и 150 МW годишно, в това число и чрез внедряване на панели, произвеждани по други технологии.

Очаква се в края на 2010 година броят на служителите да нарасне с 41 души, като така персоналът ще достигне 256 човека. Дружеството е в договорни отношения и с Русенският университет „Ангел Кънчев“ за обучаване на кадри, които да проектират и използват фотоволтаични системи.
Соларпро изгражда основната част от слънчевите централи върху замърсена земя, която не е годна за земеделие, както и ще експериментира отглеждане на земеделски култури под соларните панели. Целта на компанията е над 80% от влаганите елементи и материали в изграждането на слънчевите централи да бъдат произведени в България. Развитието на соларния сектор ще подкрепи сектори като производството на стъкло в региона, местни строителни компании, металообработването, кабелната индустрия, комуникационните системи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *