Велико Търново ще развива религиозния туризъм

Трябва да се разработи религиозният туризъм във Велико Търново и региона, за да може околността да се превърне в това, което са светите места в Йерусалим.
Това каза в ефира на съвместното предаване „Eкскурзовод” на радио „Фокус” – Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград – Търнов” н. с. Иван Църов.
По думите му, туристите по светите места около Велико Търново са предимно индивидуални, а не организирани групи. Църов подчерта, че за поклонническия туризъм е подходящ всеки сезон на годината.
Над 40 манастира има на територията на Велико Търново и региона, а 17 от тях са действащи. И затова градът е известен като Българския Атон. Като един от най-популярните маршрути за поклоннически туризъм, той посочи действащите манастири „Св. Никола” и „Св. Богородица” в село Арбанаси, съчетано със средновековните манастири в старата столица. Това е църквата „Св. 40 мъченици”, манастирският комплекс около църквата „Св. св. Петър и Павел” и хълма Царевец, където също има манастирски комплекси.
Това са места, където в миналото са били положени мощите на повече от 70 светци, подчерта Иван Църов. В този маршрут може да бъде включен и хълмът Трапезица, където се проучва манастирът „Св. Иван Рилски”.
Като друг популярен маршрут за религиозен туризъм Иван Църов посочи двата големи манастира „Св. Троица” и „Св. Преображение Господне”.
Не на последно място той посочи Лясковския манастир „Св. св. Петър и Павел”, откъдето се открива прекрасна гледка към долината на река Янтра.
Интересен за посещение на туристи е и Горнооряховският манастир и манастирите, които се намират южно и югоизточно от Велико Търново – Килифарския, Къпиновския, Плаковския и Присовския манастир.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *