Солиден ръст на индустриалното производство в САЩ през септември

Индустриалното производство в САЩ отбеляза изненадващо силен ръст през септември, докато натовареността на производствените мощности удари пострецесионен връх, което е добър сигнал за темпото на растеж на водещата световна икономика.

Индустриалното производство през септември се повиши с 1,0% на месечна база при прогноза за по-умерено повишение с 0,4%. Това представлява най-солиден индустриален ръст от ноември 2012-а година, след като през август индустриалното производство се понижи за пръв път от началото на годината, бележейки спад с 0,2% (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,1%), показват данни на Федералния резерв.

В основата на днешните силни данни е рязкото повишение на производството в минно-добивния сектор с 1,8% (след повишение с 0,3% през август), както и солидният ръст в областта на комуналните услуги с 3,9% (след повишение с 1,2% през предходния месец).

Изключвайки производството на автомобили и на части за тях, индустриалното производство в САЩ се повиши през септември с 1,1% след анемичен растеж с 0,2% през август, докато промишленото производство (най-важната и най-внимателно следена компонента) се повиши с 0,5% (при прогноза за повишение с 0,3%) след спад с 0,5% през предходния месец (низходяща ревизия от спад с 0,4%).

Натовареността на индустриалните производствени мощности през септември скочи до 79,3% (при прогноза за 79,0%) от 78,7% през август (ревизия от 78,8%), достигайки най-високо ниво от юни 2008-а година.

Въпреки днешните солидни икономически данни от САЩ, пазарът на акции на „Уолстрийт“ последва поредния спад на европейските борси и отвари със загуба от около 1%. Последва известна стабилизация, но и трите основни фондови индекси остават „на червена територия“, като сега индексът DJIA се понижава с 0,69%, индексът S&P500 – с 0,81%, а технологичният индекс Nasdaq е със загуба от 0,95%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *