Сорос: Гърция загуби играта

Шансовете Гърция да напусне еврозоната сега са 50:50, смята милиардерът Джордж Сорос, според когото правителството в Атина е на прага на флаита.

„Сега ситуацията е губеща и най-доброто, което може да се случи е Гърция да я избута някак си. Гърция отдавна е наболял проблем, който бе грешно лекуван от всички“, комемтира 84-годишният инвеститор в интервю за Bloomberg TV.

Правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас трябва да убеди кредиторите да одобрят пакет от икономически мерки, за да се освободят средства, които ще запазят страната платежоспособна.

От своята изборна победа през януари гръцкият премиер се опитва да формира алтернатива на програмата за строги икономии, което предизвика опасения, че Гърция може да напусне еврозоната.

Преговорите между СИРИЗА и кредиторите, Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, могат да се провалят и да се стигне до напускане на еврозоната от Гърция.

„Можете да продължавате да ги притискате за неопределено време да правят лихвени плащания, без да бъде отписван дълг. Но в същото време няма да има първичен бюджетен излишък, защото Гърция се отича в канала“, смята Сорос.

Още през 2012 г. той заяви, че гръцката драма ще завърши с напускане на еврозоната. „В момента ние сме на кръстопът и виждам възможност и за двете вероятности“, посочи Сорос.

Ципрас се срещна с германски депутати в Берлин във вторник, след като канцлерът Ангела Меркел го насърчи да следва пътя, очертан от кредиторите на Гърция. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви в интервю за италианския вестник Republika, че очаква споразумение до края на тази седмица.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *