Все повече стават признаците за възстановяването на еврозоната

Появиха се още признаци, че възстановяването на еврозоната най- накрая е укрепнало след години на икономическа стагнация.

Внимателно следено проучване на мнението на мениджърите по доставките индикира, че активността в региона в момента нараства с най- бързата си скорост от лятото на 2011 до сега.

Индексът на бизнес активността в еврозоната, съставен от фирмата Markit, показа четене от 54.1 този месец, сравнено с 53.3 през февруари и много над критичното ниво от 50, което отбелязва разширяването на дейността.

От Markit изчисляват индекса като запитват 5000 мениджъри в осем различни страни от еврозоната дали бизнес активността е нараснала, паднала или останала същата през последния месец. В същото време те питат и какво се е случило със заетостта, цените и новите бизнес поръчки.

Отговорите на въпроса за новите поръчки са се превърнали в измерител на това какво ще се случи с нивата на активност през идните месеци. Четенето за новите поръчки нарасна от 52.5 през февруари до 54 за март, което е най- високо достигнатото ниво за последните 4 години.

Еврото може все още да е поскъпнало спрямо долара през последните няколко дни, но единната валута все още струва с около една пета по- малко, отколкото по същото време миналата година.

Марио Драги се позова на слабата валута, както и на падащите цени на петрола и на забележителната програма за изкупуване на облигации на ЕЦБ, като фактори, спомогнали за забързването на растежа в региона.

Индексът на бизнес активността подкрепи позицията на председателя на ЕЦБ.

Отделно четене на производствената активност в Германия, най- голямата икономика в региона и една от най- големите търговски нации в света, нарасна с най- бързо темпо за последната година благодарение на слабостта на еврото.

Спадът спрямо долара също така помогна да се облекчи дефлационния натиск, като цената на входящите стоки нарасна с най- бързо темпо за повече от година. Това са добре дошли новини за региона, където в момента инфлацията е минус 0,3% и е под целевото ниво на ЕЦБ от 2% вече две години.

Ниската инфлация отчасти отразява спада в цената на петрола, но данните за основната инфлация, които не отчитат цените на петрола и храната, в момента са рекордно ниски, което е признак за слабо търсене.

Макар индексът на бизнес активността да показа, че повечето фирми продължават да намаляват цените, някои успяха да прехвърлят по- високите разходи върху своите клиенти. Индексът на бизнес активността за производствените цени нарасна от 47.9 през февруари до 49 през март, което е признак, че търсенето малко се е засилило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *