Европарламентът обсъжда мерки срещу укриването на данъци

Днес членовете на Европейския парламент ще обсъдят пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане с еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси и Латвийското председателство на Съвета на ЕС, съобщават от ЕП.

Този законодателен проект, внесен на 18 март, ще задължи страните членки да се информират помежду си за националните си решения за предоставяне на специални данъчни режими на определени компании в техните държави. Повечето депутати в специалната комисия на ЕП по данъчни постановления и други мерки, сходни по естество или въздействие, и комисията по икономически и парични въпроси приветстваха предложението като „първа стъпка в правилната посока“.

Депутатите ще гласуват в сряда и становище по Годишния доклад относно данъчното облагане. Резолюцията поставя основата за по-нататъшната работа на Парламента по отношение на данъците и дава препоръки за намаляване на административната тежест за бизнеса и данъчните органи и за предотвратяване на измамите, укриването и избягването на данъци, агресивната данъчна политика и пренасочването към данъчни убежища (офшорни зони). Резолюцията също така ще повдигне въпроса за структурни данъчни реформи, които да благоприятстват растежа, заетостта и инвестициите.

Специалната комисия на ЕП е създадена в отговор на „Люкс-лийкс“ – разкритията за благоприятно данъчно третиране на мултинационални компании в Люксембург. В нейните правомощия е да прецени колко прозрачни са страните членки относно данъчните си постановления и как Европейската комисия ги разследва в светлината на съществуващите правила за държавна помощ.

Специалната комисия също ще се стреми да установи отрицателните ефекти, които агресивното данъчно планиране е оказало върху публичните финанси и ще дава препоръки за бъдещето.

Пакетът от мерки за данъчна прозрачност ще бъде разгледан и от комисията по икономически и парични въпроси, която ще инициира собствен законодателен доклад с препоръки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *