Сорос: Шансът Гърция да напусне еврозоната е 50 на 50

Шансът Гърция да напусне еврозоната в момента е 50 на 50, и страната може да „потъне“, заяви милиардерът инвеститор Джордж Сорос, цитиран от Bloomberg.

“В момента това е игра, при която и двете страни губят и най-доброто, което може да се случи е да продължат напред заедно“, заяви Сорос пред Bloomberg във вторник. „Гърция е съществуващ от много време проблем, към който е подхождано неправилно от самото начало от всички страни“.

Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас трябва да убеди кредиторите си като подпише пакет от икономически мерки, за да се освободят забавените плащания на помощи, които ще задържат страната в състояние на платежоспособност. От своята изборна победа през януари, лидерът на крайнолявата Сириза се опитва да се оформи алтернатива на политиката за строги икономии, установена в споразумението за спасителния план на страната. Това предизвика сериозни опасения, че Атина може да бъде принудена да напусне еврото.

Преговорите между правителството на Ципрас и институциите, които помагат за финансирането на гръцката икономика – Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) – може да доведат до „срив“. Това може да накара страната да напусне общия валутен съюз, заяви Сорос.

„Можете да продължите да отлагате за неопределено време“, правейки лихвени плащания, без да отписвате дълг, коментира Сорос. „Но в същото време няма да има първичен бюджетен излишък, тъй като Гърция ще потъва“.

„В момента ние сме на кръстопът и мога да видя и двете възможности“, коментира той.

Началото на програмата за количествени улеснения от ЕЦБ в момент когато Федералният резерв на САЩ обмисля повишаване на основния лихвен процент „създава колебания на валутните курсове“, каза Сорос, един от най-богатите хора в света със състояние от 28,7 млрд. долара, събрано отчасти чрез мулти милиардни сделки на валутните пазари, според индекса на Bloomberg милиардери.

„Това вероятно ще създаде няколко чудесни възможности за хедж фондовете, но аз вече не съм в този бизнес“, коментира той. Войната в източната част на Украйна между правителствените сили и бунтовническите войски, подкрепяни от президента на Русия Владимир Путин притеснява най-много родения в Унгария Сорос, споделя той.

Без повече външна финансова помощ „новата Украйна“ вероятно постепенно ще се влошава и „ще стане като старата Украйна, така че олигарсите да се върнат и да наложат своята власт“, заяви той. „Тази битка всъщност е започнала през последната седмица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *