Софиянци не си плащали заради Вальо Топлото

Абонатите на „Топлофикация-София“ отказват да плащат сметки за парно заради делата, които се водят срещу Валентин Димитров.
Това заяви зам.-кметът по финансите Минко Герджиков, който бе призован като свидетел на днешното заседание срещу ексшефа на „Топлофикация-София“ за безстопанственост, предаде DeltaNews.
Герджиков заяви, че събираемостта на дълговете по време на управлението на Вальо Топлото била около 72-73%, а в момента е само 50%. Това според него се дължи и на медийния шум около делата.
От показанията на зам.-кмета стана ясно още, че при постъпването си на кметския пост през 2005 г. Бойко Борисов е изразил намерението си да смени ръководството на предприятието. Намеренията му били свързани с получен сигнал от служител в дружеството за прекалено големи представителни разходи във фирмата. По думите на Герджиков, причината за проверката на разходите в дружеството е била искането да се повиши цената на парното. Комисията, направила тримесечната проверка, след като видяла разбивката на така насечените “други разходи“ е забелязала повишаване на представителните разходи.
Показания даде и началник-отдела за контрол на транспорта и комуникациите Харалампи Гергинов, който е работил към Столичния инспекторат. Той заяви, че е била получена заповед от кмета на Столична община да се провери разходната част на „Топлофикация“ за периода 1998-2006. Гергинов уточни, че проверката е обхванала почивната база на дружеството в Приморско, но за тази част от нея има информация само от колеги. По думите му, в Приморско е бил извършен много добър ремонт, имало два джета и две лодки. Станцията била оборудвана и с уреди за фитнес и джакузи, които са били само към един апартамент. Гергинов не можа да си спомни кой е ползвал този апартамент, предаде БТА.
С фактури за горива в „Топлофикация” – София са закупувани вафли „Мура”, бонбони, дъвки и дънки. Това заяви в съда и свидетелят Росен Георгиев, предаде „Фокус“. Той е участвал в участвал като младши инспектор в назначената от кмета на София проверка на дружеството. Друг свидетел – Ирина Станкова, главен инспектор в Агенция държавна финансова инспекция, която е участвала в извънпланов одит на „Топлофикация” – София през 2006 г. каза пред съда, че при проверката й е направило впечатление, че ръководството на дружеството е сключило договори за изготвяне на рекламни материали с една и съща фирма. Три фирми са работили по вземанията на „Топлофикация” – София от частни лица, но фирмите не са били избирани чрез обществена поръчка. Делото продължава утре.
Подсъдими по делото са членовете на Борда на дружеството Валентин Димитров, Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Прокуратурата ги обвинява за безстопанственост в периода 2003-2006 г. Щетата за „Топлофикация“ е около 2 милиона лева. Изразходвани са представителни пари, купувани са горива, сключвани са договори за рекламни материали. Разследването се основава на одитни доклади на финансовия контрол и на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *