Първанов: Още не сме засегнати много

„България все още не е засегната сериозно от световната финансова криза и образно казано се намира в периферията на бурята”.
Това заяви президентът Георги Първанов по време на срещата си с президента на Ирландия Мери Макалийс. Това е първата държавна визита на ирландски президент в България. „Световната финансова криза е може би най-голямото изпитание за солидарността на ЕС”, допълни Георги Първанов, цитиран от Дарик. Мерките срещу световната финансова криза се превърнаха в основа тема на разговорите между Георги Първанов и Мери Макалийс.
„Не само в нашата собствена прогноза, и в тези на международните финансови институции, за България се предвижда един позитивен ръст на брутния вътрешен продукт през годината. Разбира се, ние бяхме свидетели как много прогнози, при това световни, рухнаха буквално за броени дни, седмици, така че никой не може да бъде абсолютно категоричен в това свое очакване”, каза още Първанов. „Ситуацията в България и Ирландия е различна, но ние обсъдихме всички мерки, които правителствата прилагат, за да осигурят плавното преминаване през кризата. Необходимо е много по-силно партньорство както на европейско, така и на международно ниво, за да се осигури необходимата икономическа стабилност в бъдеще”, зави ирландският президент.
Мери Макалийс обсъди мерките за справяне с кризата в национален и в световен план и при срещата си с премиера Сергей Станишев, предаде БТА. Министър-председателят също като президента подчертал, че благодарение на разумната финансова и икономическа политика през последните години страната ни е в много по-добро състояние от други държави. Трупането на резерви и бюджетни излишъци и по-строгата регулация ни правят финансово стабилни и ни дават възможности да предприемем антикризисни стъпки. Като основни приоритети в плана на правителството премиерът е откроил социалната защитеност и подкрепата за реалния бизнес. Кризата се привнася в България отвън, а причината е, че повечето държави, в които изнасяме, са в рецесия, е посочил още той. По думите му, в годините на стабилен икономически растеж и на големи чуждестранните инвестиции правителството е направило много за намаляване на данъците и на осигуровките и за подобряване на бизнес средата. По време на криза обаче експерименти в икономическата област не трябва да се правят, е заявил премиерът. Той е отбелязал още, че се нуждаем от добре координирани общи европейски действия, като няма да е достатъчно само ЕС да предприеме правилните стъпки, защото кризата е световна, за преодоляването й е необходимо да се обединят усилията на основните играчи в световен план.
Президентът на Ирландия Мери Макалийс е изразила съгласие с това мнение и допълнила, че регулациите в сферата на финансите са важни, но е нужно като цяло да се промени философията на бизнеса. Премиерът Сергей Станишев е представил пред Мери Макалийс аргументите в подкрепа на българското искане за удължаване на срока до 2013 г. и за увеличаване на компенсациите за предсрочното затваряне на Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“ и е подчертал, че очаква подкрепа от страните-членки, тъй като това е принципен въпрос на солидарност. Темата е много чувствителна за българите и смятам, че заради тях е честно да бъдем третирани като други страни в аналогични ситуации, е допълнил той. Мери Маккалийс не се ангажира с прогноза какъв ще е резултатът от втория референдум на Лисабонския договор в Ирландия, но благодари на България и целия ЕС, че са разсеяли страховете на голяма част от ирландския народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *