София – новата крепост на Първанов

Хора на Костов пускаха за Волен

Млади и десни увеличиха с още 310 000 гласа аванса на президента

Данните са на Афис към 21,30 ч.Десните, младите, висшистите осигуриха разгромната победа на Георги Първанов на втория тур от изборите. Президентът удари в земята конкурента си Волен Сидеров.

Бюлетина за Първанов пуснаха близо 2 088 230 от имащите право на глас 6 447 147 българи. Вотът за Волен остана в рамките на постигнатото от него на първия тур. Към 19 ч той имаше 550 099 гласа – с около 47 000 по-малко. За националиста гласуваха „Атака“ и много малка част от десните – главно симпатизанти на Иван Костов.

Три особености белязаха вота. Първата бе резултатът на Георги Първанов. От днес той е най-силният човек в държавата, коментираха социолозите. Досега политик у нас не е печелил избори с 80% от бюлетините. Това е абсолютен рекорд, ликуваха на „Позитано“ 20 още в 11 ч. По обяд бе ясно, че Първанов бие Волен 4:1.

Президентът увеличава собствения си резултат от балотажа през 2001 г. На 18 ноември 2001 г. той стана държавен глава с 2 043 443 гласа.

За разлика от Сидеров, който не успя да надскочи резултата от първия тур, Първанов прибави още близо 310 000 гласа. Според социолозите те са предимно от дясно. Той дръпна 67 на сто от избирателите на Неделчо Беронов, 59% от гласувалите за Георги Марков и дори 3,3% от верните на Волен хора.

Резултатът му е двойно по-висок от този на БСП на парламентарните избори миналата година. Тогава за червените бюлетина пуснаха 1 129 196 души.

Според анализите 96 на сто от гласовете за Първанов извън червения електорат са от ДПС. Хората на Доган са прелели към президента около 400 000 бюлетини. Останалите гласове отгоре са главно от НДСВ, ГЕРБ и СДС.

За първи път кандидат на левицата активизира освен младите и хората, които не симпатизират на нито една партия, отчетоха още социолозите.

80 на сто от тях дадоха гласа си за сегашния държавен глава

Втората особеност бе разбивката на гласовете за Сидеров. Той отново получи резултат, равен на гласовете за СДС и ДСБ на парламентарните избори. 65 на сто от симпатизантите на ДСБ, които отидоха до урните, избраха Волен.

Екстремистите на Командира се оказаха най-близо до Сидеров, коментираха социолозите.

София е новата крепост на Георги Първанов. 76,8 на сто от гласувалите столичани го подкрепиха. Резултатът в проценти е по-висок от този за Бойко Борисов на балотажа в кметските избори миналата година. Генералът смени Софиянски с 68 на сто от гласовете.

Избирателната активност бе по-висока от тази на първия тур, но остана 41 на сто. Пред урните отидоха 2 643 330. Този път до обяд бюлетина пуснаха близо 13 на сто от избирателите. По същото време преди седмица това бяха направили едва 6,5 на сто. До 17 ч активността бе доста по-висока спрямо миналата неделя. Социолозите обясниха това с превъртането на стрелките с час назад.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *