Путин очаква инфлацията в Русия да намалее до 4-6%

Руският президент Владимир Путин е заявил на среща с руски и чуждестранни банкери, че очаква инфлацията в страната в следващите няколко години да намалее до 4-6% годишно, съобщи руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

Путин е заявил също така, че ниската инфлация е приоритет на руското правителство.

“Националната ни валута набира сили и въпреки че производителността на труда, не е на нивото, което бихме желали да видим, руското правителство и Централната банка водят политика на стабилна макроикономическа среда и ниска инфлация”, добавя Путин.

Руският президент обаче е признал, че инфлацията в страната в момента е висока. През 2005 г. инфлацията в Русия достигна 10%, а през настоящата се очаква тя да забави своя темп в рамките на 8-9 на сто. Инвестициите във фиксирани активи се очаква да нараснат с 11 на сто през настоящата година в сравнение с предходната.

През 2003 година Путин обяви амбициозния си план за удвояване на БВП на страната до края на 2010 година и намаляване на инфлацията до 3% на годишна база.

През второто тримесечие БВП на Русия нарасна със 7.4% на годишна база, а през септември кредитният рейтинг на Русия в местна и чуждестранна валута бе повишен с едно ниво по-нагоре – до ВВВ+ от рейтинговата агенция Standard & Poors.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *