Софтуер без кутия

Диск, кутия, обложка, сериен код. Тези бяха задължителните елементи на софтуерните продукти допреди няколко години. Заради цената и липсата на достатъчно оторизирани магазини повечето млади българи в края на 90-те години на миналия и първите години на XXI век първият досег с подобен софтуер е на площад „Славейков“ в столицата. При това на метри от бившата вече държавна Агенция за авторското право. Развитието на високоскоростния интернет промени начините, по който потребителите започнаха да купуват софтуер. Кутиите и дисковете започнаха постепенно да изчезват не само в България, но и по света. Освен начина на разпространение от известно време се променя изоснови и самият бизнес модел – от пожизнените лицензи (тоест, като купиш продукта, да го ползваш „до живот“) до абонаментни планове. Въведен първо основно при онлайн компютърните игри, този метод започна да се възприема от все повече софтуерни разработчици.

Това няма да е последната стъпка в еволюцията на бизнес модела. Много вероятно е да се въведат и хибридни варианти, в които приложението е налично безплатно и за неограничено време, но за доста от допълнителните функции ще се налага ползването на допълнителен платен абонамент.

Големите се включват

Пазарът на предоставяне на софтуер като услуга през 2013 г. се оценява на 22.6 млрд. долара.

Процесът по замяна на кутиите и физическите носители с онлайн магазини и дигитални версии върви повече от десетилетие насам. Обаче бизнес моделът на повечето софтуерни разработчици остана непокътнат – потребителите плащаха еднократно за последната версия на дадената програма или компютърна игра. Или поне докато програмистите и дизайнерите не направят нов доста по-усъвършенстван вариант, който да пакетират като следващ продукт. Промяната идва с мултиплеър онлайн игрите (т.нар. MMO), като например World of Warcraft на Blizzard, които започнаха да искат годишен абонамент, срещу който да предоставят легален достъп до виртуалния свят. Докато заглавието на Blizzard изисква и първоначално закупуване, други компании разчитаха изцяло на абонаментен принцип. Практиката се пренесе постепенно и към разработчиците на корпоративен софтуер. Вече повечето нови продукти на IT гиганти като SAP, IBM и други са базирани на абонаментен принцип, който зависи от броя на услугите, които се ползват. Концепцията за предоставяне на софтуера като услуга (SaaS) съществува още от 60-те години (в далеч по-първичен вид естествено), но започва да се популяризира едва през последното десетилетие и да заменя утвърдения начин за продаване на пожизнени лицензи. През годините се смяташе, че двата модела могат да съществуват паралелно, като традиционните пожизнени лицензи са подходящи за определен тип програми, докато абонаментът – за други. Това беше възприятието както в гейм индустрията, така и при сериозния корпоративен софтуер.

Постепенно обаче големите разработчици тотално промениха виждането си по въпроса. Сред част от примерите са и утвърдени имена като Adobe. През 2013 г. компанията обявява, че софтуерният й пакет Creative Suite преминава към новия абонаментен модел. В него са включени популярни програми като Photoshop, InDesign, Illustrator и др. Само преди седмица пък разработчикът Autodesk – компанията, която стои зад популярната програма за проектанти AutoCAD – обяви, че основният й продукт също ще премине към платен абонамент, вместо да се продава всяка по-нова версия отделно.

Безплатният обяд

Доста от гейм разработчиците преминаха към малко по-различен модел. При него заглавието се предоставя безплатно, но ако искаш да имаш достъп до всички функции и цялото съдържание, трябва да платиш допълнително. Този подход е известен като freemium, комбинация от двата метода – free (безплатен) и premium (платен достъп). Доста компании постигат големи успехи, като залагат на този нов модел.

Идеята не остава скрита и доста по-малки програми сега се предлага с ограничени безплатни функции, а за да си осигури пълната им функционалност, потребителят трябва да плати (понякога еднократно). Microsoft предприеха крачка в посока на тотална смяна на модела на своя Office пакет. Във версиите за мобилни устройства софтуерният гигант предоставя голяма част от Office приложенията (Word, Excel, PowerPoint) безплатно. Всеки потребител, който иска да има пълните възможности като настолните им версии, може да ги получи, ако плати годишен абонамент за облачната услуга.

На месец или на година

В някаква степен може да се каже, че се създава една абонаментна икономика в софтуерната индустрия. Някои стартиращи софтуерни компании разработват онлайн платформи, които предоставят подобен модел на нетехнологични бизнеси. Такъв пример е Zuora, която помага на фирми в областта на търговията да предлагат на своите потребители услуги за абонамент. Продуктът на компанията предлага билинг системи, аналитични инструменти и онлайн счетоводство. Примерите с компании, които предлагат своите дигитални продукти на изцяло абонаментен модел, са многобройни.

Повечето компании, които са преминали към него, отчитат ръст на потребителите и по-добри приходи.

Например Adobe обяви, че 20% от потребителите, които са свалили обновленията през изминалата година, не са били преди това клиенти на компанията.

„Ние бяхме затворени в кутията, която доставяхме на клиентите – както буквално, така и фигуративно“, коментира Давид Вадхвани, генерален мениджър „Дигитални продукти“ на Adobe, цитиран от Forbes.

Абонаментният модел има и своите недостатъци – тъй като разчита на облачна инфраструктура, стабилната връзка с интернет е задължителна в повечето случаи. За момента обаче както бизнесът, така и потребителите започват да се ориентират не толкова към притежание на даден продукт, а да плащат на определен период от време за достъп до него.

Предимства и недостатъци

Предимства
+ Софтуерът е винаги актуален
+ Дава възможност да се добавят или махат продукти
+ Позволява да се ползва от различни устройства
+ Плащането на по-ниски такси през даден период от време увеличава обхвата на потребителите

Недостатъци
– Автоматичното обновяване е нож с две остриета. Особено ако новата версия изисква подобрение в хардуера
– Ако не платите навреме, разработчикът ви реже достъпа веднага.
– Изисква се стабилна интернет връзка. Ако изчезне или се влоши – нямате достъп до услугата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *