Спират ни тока след две неплатени сметки

София. Клиентите на Енергото, които не са си платили сметката навреме и токът им е бил прекъснат, няма да плащат такса за възстановяване на захранването. Достатъчно е само да се плати забавената сметка, решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за енергетиката, предложени от БСП.

Самото спиране на електрозахранването също се отлага за по-късен период. Според промените, от Енергото вече няма да имат право да ни отвъртят бушона след първата неплатена сметка, а чак след като изтече срокът за плащане и на следващата.

Ако получим фактура, която е на стойност 50% над средната за последните 6 месеца, ще имаме право да я обжалваме, без да плащаме. Едва когато от ЕРП-то докажат, че сметката е реална, тогава ще внасяме парите. Тази промяна важи и за абонатите на газоразпределителните дружества. Ако клиентите се съмняват в изправността на електромера или газомера, те ще искат проверка на уреда, която ще бъде за сметка на доставчика. Други промени предвиждат абонатите на ЕРП-тата да не плащат сметка при лошо качество на електрозахранването през 1/3 от месеца. Ако поради прекалено високо или ниско напрежение изгори телевизор, хладилник и т.н., клиентът ще може да предяви претенция за възстановяване на щетите от ЕРП-то до 60 дни след аварията.

Друга промяна гласи, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да променя цените на тока на всеки три месеца, а не както е сега – само на 1 юли.

Измененията в Закона за енергетиката бяха подкрепени от 113 депутати, 27 гласуваха „против“, а 32 се въздържаха.

ДКЕВР ще има приемни дни в областните градове

ДКЕВР ще има приемни дни в областните градове. Целта е членове на комисията да се срещат с жалбоподатели във всички региони на страната. Представителите на регулатора са първо в Благоевград, където жалби ще се приемат на 9 април от 9,30 до 15 ч в сградата на Областната администрация. През следващите два дни комисарите ще очакват оплакванията на жителите на Кюстендил и Перник. Допълнително ДКЕВР ще оповести и кога ще бъдат срещите в останалите градове.

Йотингер притеснен за ЕРП-тата

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо на икономическия министър Драгомир Стойнев, с което е изразил тревога заради започналата процедура по отнемането на лицензите на ЕРП-тата и липсата на реформи в енергетиката. Според говорителката на комисаря Сабине Бергер ЕК смята, че подобни спорове за взаимна задлъжнялост трябва да се решават от българския съд в съответствие с гражданското и търговското законодателство, предаде БНР. „ДКЕВР трябва да изпълнява ролята си напълно независимо от правителството или пазарните интереси, да не търси и да не приема инструкции от властите“, казва още Бергер. От министерството потвърдиха за получено писмо, с което Йотингер кани Стойнев на разговор по енергийните въпроси. В момента се уточнява кога и къде ще се състои срещата.

Станишев: ЕРП-тата са изнесли 3 млрд. в чужбина

„Едно от нещата, които липсват в България и много хора го усещат, това е чувството за справедливост. То е накърнено и много хора се чувстват беззащитни пред произвола на големите фирми и инвеститори“, обяви на страницата си във фейсбук президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев. Във видеообръщението си соцлидерът заявява, че ролята на държавата е да урегулира тези отношения. „Наскоро се запознах с одита на ДКЕВР за дейността на електроразпределителните предприятия за 2010 г. Според него в доклада става ясно, че ЧЕЗ плаща на своята компания майка за различни услуги по 4800 лв. на ден“, отбелязва Станишев. И допълва, че същото важи и за EVN – всеки ден плаща на компанията майка около 1700 евро. „От този доклад става ясно също, че около 3 млрд. лв. са изнесени от България за различни консултантски и други услуги, за всякаква възможна дейност чрез аутсорсинг“, заяви Станишев. „България предоставя възможност на всеки инвеститор, който спазва правилата и законите, да прави бизнес, при това добър бизнес, със солидни печалби. Само че това означава действително да спазват всички правила и да бъдат почтени и справедливи към потребителите“, посочи соцлидерът. „Моето и на БСП разбиране е, че българската държава трябва да покаже справедливост“, категоричен е Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *