Спорът за мажоритара на „Международен панаир Пловдив“ АД се пренесе в съда

София /КРОСС/ Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заведе съдебно дело пред Окръжен съд – Пловдив за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата върху „Международен панаир Пловдив“ АД. Това е възможно, след като при извършената през последните месеци юридическа проверка и анализ на сделката за панаира бяха констатирани множество сериозни закононарушения на търговското и приватизационно законодателство на Република България, съобщиха от Министерство на икономиката.

Констатирани са нарушения при двете увеличения на капитала на панаирното дружество, вписани в търговския регистър съответно на 21.12.2006 г. и на 23.03.2007 г., както и при издадените в тази връзка актове на Министерския съвет, оглавяван от бившия премиер Сергей Станишев. Проверката е констатирала и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на „Пълдин туринвест“ АД – дружество, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Нередностите, констатирани в рамките на проверката са свързани с:

· Нередовно проведени общи събрания за увеличаване на капитала на дружеството.

· Несъответствия на действията на министъра на икономиката и енергетиката, спрямо приетата Стратегия от Министерския съвет.

· Грубо нарушаване на разпоредби от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

· Нарушаване на разпоредби от Търговския закон.

· Нарушаване на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Министър Трайков е подал сигнал до Висшия съдебен съвет за проверка дали съдиите, вписали двете увеличения на капитала на панаирното дружество, не са извършили нарушения. Ще бъдат проверявани също и съмненията за необосновани действия на магистратите по дело за реституция.

Министър Трайков е сигнализирал и изпълнителния директор на Централния депозитар за установени нередности при отразяване на движението на акциите на „Международен панаир Пловдив“ АД, установени при проверката.

Констатираните нередности по време на проверката са достатъчни основания за завеждането от страна на министър Трайчо Трайков на съдебно дело, заявяват още от Министерство на икономиката и енергетиката.

Държавата загуби контрола върху „Международен панаир Пловдив“ ЕАД, след като предходното правителство преструктурира собствеността на дружеството по неясна процедура, заобикаляща Закона за приватизация и следприватизационен контрол. С Решение № 773 от 10.11.2006 г. кабинетът на Сергей Станишев е приел Стратегия за развитие и преструктуриране на дружеството, която включва преструктуриране на собствеността му чрез привличане на общински и частен капитал. Така на практика са заобиколени изискванията на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Реално процедурата по преструктуриране собствеността на „Международен панаир Пловдив“ ЕАД е извършена и държавата е загубила мажоритарното участие в едно от най-атрактивните държавни дружества.

Последствията от действията на предходното правителство при сделката за Пловдивския панаир се свеждат до следното:

Осъществен е значителен като стойност подарък за сметка на данъкоплатците и социалното им благосъстояние. Ако Пловдивският панаир беше приватизиран по реда на ЗПСК, то финансовият ресурс от приватизацията щеше да бъде акумулиран във Фонда за устойчивост на пенсионната система или т.нар. „Сребърен фонд“. Нещо повече, не само че този финансов ресурс не е постъпил там, а активите на дружеството са предоставени в ръцете на „Пълдин Туринвест“ АД и в панаира са апортирани и други държавни имоти, намиращи се по българското Черноморие.

Още на 18.12.2006 г., при първото увеличение на капитала на дружеството, насочено към това „Пълдин туринвест“ АД да стане собственик на близо 34% от акциите на „Международен панаир Пловдив“ АД, със свое решение като представител на едноличния собственик на капитала, министърът на икономиката и енергетиката е променил устава на дружеството по такъв начин, че държавата да загуби възможността за упражняване на контрол върху управлението му и върху решенията, вземани от съвета на директорите.

На 15.03.2007 г., с повторно увеличение на капитала, последвано от неясно възстановяване на акции на реституенти, държавата е загубила мажоритарното си участие в Пловдивския панаир, с което дори е нарушена приетата стратегия от предходното правителство, която е предвиждала държавата да притежава поне 51% от акциите в панаира. Това от друга страна се оказва и предпоставка държавата да не може да осъществява функциите си спрямо „Международен панаир Пловдив“ АД по силата на постановление за финансово наблюдение на определени дружества.
Не е платен и дължимият дивидент на държавата.

От началото на 2007 г. до момента „Международен панаир Пловдив“ АД се управлява и представлява от представители на „Пълдин туринвест“ АД.

След анализ на всички тези факти министърът на икономиката, енергетиката и туризма сформира специализиран екип, който да анализира законосъобразността на сделката, която има изключително сложен правно-фактически състав. Днешните действия на министър Трайков са в отговор на резултатите от този анализ, заявяват още от министерството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *