Феодализмът се завръща в образованието и науката

София /КРОСС/ Протестно шествие на учените срещу новоприетия Закон за развитие на академичния състав се планира за 21 април, сряда. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС Христо Лафчиев, председател на сдружението на младите учени „Когито“, които са основен организатор на протеста.
Въпреки многото приказки за европейско развитие, новоприетият Закон за развитие на академичния състав, ни връща в Средновековието, смятат от сдружение „Когито“. Според тях сега учените са без разписани в закона обективни наукометрични критерии за кариерното им израстване като учени/преподаватели, при постигането на които, да е гарантирано тяхното развитие. То да не зависи от това дали ученият е удобен или не е удобен на местното ръководство.
Учените остават без възможност да си търсят правата по законов ред, тъй като самият закон, прехвърля функциите си към правилници, правейки ректорите истински феодали…
В някои свои членове Законът си противоречи с Конституцията на РБългария, както и със законодателството на ЕС, смятат от „Когито“.
Според младите учени в скоро време ни очаква:
– Ударно стимулирани, корупционните практики във ВУЗ и научните организации, които сега скандално съществуват, а вече ще процъфтяват.
– Свръхпроизводство на дипломи и длъжности без покритие и необезпечени от покрити минимални държавни критерии. (Някои законотворци са бързи кандидати за такива длъжности!)
– Осакатена мобилност на учени/преподаватели – едно от най-фундаменталните условия за развитие на наука и образование в света.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *