Средствата по ОПАК усвоени изцяло

Към декември 2008 г. по сметките на бенефициентите по оперативната програма „Административен капацитет“ са изплатени 27.93 млн. лв., което е 100% усвояване на средствата по програмата за 2007 г. На форум по този повод вицепремиерът Меглена Плугчиева отбеляза, че по програмата, която започна веднага след акредитацията, се работи интензивно, прозрачно и се показват европейски почерк и профил на поведение.

По думите й от целия ресурс за периода 2007-2013 г. са договорени 25%, а 7% вече са разплатени. Това е сериозен успех, като най-важното е, че средствата отиват за доизграждане на административния капацитет, което е слабо място в системата за управление на средствата от еврофондовете, заяви Плугчиева.

Тя отбеляза, че усилията на правителството са насочени именно към количественото и качественото стабилизиране на административния капацитет и на управляващите органи и на бенефициентите.

Тя отбеляза, че ОПАК дава възможност да се усъвършенства административният капацитет в съдебната система и общините. Вицепремиерът апелира да се насочи вниманието към средните и малките общини, защото те са едни от основните бенефициенти по важните оперативни програми и имат нужда от съдействие, помощ и обучение.

Посланикът на Финландия у нас Кауко Ямсен каза, че със своите програми Министерството на държавната администрация и административната реформа е едно реформистко министерство. Убеден съм, че МДААР приближи българските органи на държавната администрация до европейските им партньори по отношение на практиката и на начина им на работа, добави той. Според него въпросът е как другите български министерства държавни ведомства и власти да приемат добрия пример.

Важно за ЕС е да се извършват реформи, като е необходимо, освен всичко, да се променят отношението и манталитетът, заяви посланик Ямсен. Той отбеляза, че Финландия е страната, в която гражданите имат най-голямо доверие в полицията и държавните власти. Това говори много за обществото и за готовността на органите да се справят с предизвикателствата, каза посланикът и допълни, че от тяхна страна имат готовност да споделят своя опит.

Министър Николай Василев отчете, че одобрените проекти по програмата са 202, по които бенефициентите са 182, като разликата е заради факта, че някои бенефициенти – например Министерският съвет, имат повече проекти. Сключени са договори за 89 млн. лв. и стопроцентово са усвоени средствата за 2007 г. (26 млн. лв.). За 2008 г. трябва да бъдат усвоени 38 млн. лв. и те са договорени, като вече са изплатени първите 2 млн. лв.

„Полагаме огромни усилия да сме прозрачни на сто процента, дори нещата, които не се очакват от нас, ги правим за да изпреварим времето“, заяви Николай Василев.

Организирани са повече от 50 информационни събития в цялата страна и в тях са участвали над 3500 души. Има интензивен диалог между управляващия орган и бенефициентите и се стараем да опростяваме процедурите за кандидатстване и оценка, добави министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *