Срещата на МВФ и Световната банка прие „Решенията от Истанбул“

Годишната среща на МВФ и Световната банка, на която Турция беше за втори път домакин, отново след 54 години, приключи с приемането на „Решенията от Истанбул“. Срещата бе придруженас бурните протести и остри стълкновения между полицията и хилядите демонстранти в центъра близо до строго охраняваният конгресен център. Арестувани бяха стотици души.

Най-голямото финансово събитие на годината ще се запомни повече с антиглобалистките простести, арестите и парализираният живот в Истанбул, заради изключителните мерки за сигурност, продължили близо седмица.

Въпреки че приетите решения, чертаещи основните направления и стратегии за изход от рецесията, бяха записани като „решенията от Истанбул”, очакваната заключителна декларация не беше огласена.

Тези решения в 4 точки ще бъдат водещи и ефективни до втората пролетна среща на Г-20 и после на Фонда и Световната банка. Най-важният извод е, че в търсене на траен изход патроните на световната икономика се договориха за пълно сътрудничество и синхрон между всички 186 страни – членки.

Ако антикризисните мерки за съживяване бъдат изоставени по-рано, инициативите за стабилизиране на световната икономика могат да се провалят. Развиващите се страни ще играят ролята на локомотив. А за засилване на доверието, ще се мине към преразпределение на квотите и правото на глас между богатите развити и развиващите се страни.

Този въпрос касае най-вече бурно развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия, които ще могат да получат повече права при взимането на решенията. Има обща воля за преструктуриране на двете финансови организации.

Кризата припомни на МВФ и СБ също така и първоначалната им цел, за която са били създадени. Финансовият форум на Босфора приключи с призива, най-тежката за света криза от 1929г. насам да бъде превърната в шанс за ускоряване на реформите.

Световната банка, Фондът и правителствата ще продължат да работят и за търсенето на дългосрочни решения в името на възвръщането на доверието в световната икономика и в отговор на новите реалности на ХХІ век.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *