Среща на земеделския министър Найденов с браншовите организации от сектор „Животновъдство”

От бранша искат да участват в законодателните инициативи и в промяната на нормативната уредба
Има осигурени средства и изплащането на субсидии за глава животно трябва да започне до края на годината, увери на срещата министърът. Средствата в размер на 61 млн. лева са гарантирани и няма да има пречка за тяхното усвояване веднага след като бъде напълно готова Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти.
Освен това ще се търси възможност и за предоставяне на допълнителни средства по Програмата за развитие на селските райони за модернизиране на стопанствата, посочи Найденов.
Ще продължи воденето на преговори с ЕК и ще се търсят варианти за отлагане на срока, определен до края на годината, в който трябва да бъдат затворени всички ферми, които не отговарят на хигиенните изисквания за производство на качествено мляко.
По време на срещата, на която присъстваха и двамата му заместници, министърът запозна представителите на асоциациите и с реалната ситуация, която той е наследил в министерството и с проблемите, с които се е сблъскал неговия екип още в първите си дни на управление – проверката на ОЛАФ по програма САПАРД, както и проверките във връзка с прилагането на Програмата за развитие на селските райони и проблемите по актуализирането на ортофотокартата на земеделските парцели, както и състоянието на Системата за идентификация на животните. Министър Найденов информира за предприетите мерки и действия от него във връзка с разрешаването на всеки един от тези проблеми.
Той заяви, че във връзка с изграждането на Системата за идентификация на животните са закупени и раздадени незабавно на участъковите ветеринарни лекари компютри, чрез които те да въвеждат и актуализират броя на животните в системата.
По време на срещата министър Найденов и неговият екип се запознаха и с исканията на браншовите организации, които включват създаване на условия за усвояване на средствата от европейските фондове, както и национално съфинансиране на сектор „Животновъдство”.
Животновъдите подкрепиха идеята на новото ръководство на МЗХ за създаване на гаранционен фонд, който да обслужва животновъдството и да подпомага фермерите при финансирането на проекти от търговските банки, както и да бъдат въведени ясни правила и срокове за усвояването на средствата от европейските програми.
Министър Найденов подкрепи от своя страна искането на фермерите за отстояване пред ЕК изравняването на субсидирането на българските фермери с това на старите държави-членки.
Във връзка с изплащането на субсидиите за литър качествено мляко за 2009 г., той увери фермерите, че в момента се извършва проверка на плащанията от ДФ „Земеделие” и там, където има възможност те ще бъдат изплатени.
От бранша бе поискано техни представители да участват в законодателните инициативи на МЗХ и в работни групи и комисии свързани с промяна на нормативната уредба, което съвпада със заявените приоритети от новото ръководство на министерството.
На срещата се обсъдиха и въпроси за предстоящи законодателни промени, свързани с въвеждане на понятието „фермер-животновъд”, както и определяне на минимален брой животни, които фермерът трябва да притежава, както и условията, на които той трябва да отговаря. Обсъди се и възможността за създаване на програми във връзка с особеностите в оглеждането на животните в различните региони в страната, като специално внимание бъде отделено на развитието на сектора в планинските и полупланинските райони.
Поставен бе и въпросът за създаване на нормативна уредба за разрешаване на преработката на собствена продукция и нейното директно предлагане на пазара от страна на производителите.
Браншовите организации поискаха земи от Държавния и от общинския поземлен фонд да бъдат отдавани с предимство на хора, занимаващи се с животновъдство, за срок не по-малък от 5 години.
Ръководството на МЗХ бе запознато от страна на браншовите организации и с проблемите, свързани с ниските изкупни цени на млякото, както и със забавянето на заплащането на изкупуваното мляко от страна на прекупвачите и преработвателите.
От бранша настояват да се свика извънредно събрание на Управителния съвет на Млечния борд, като се поиска незабавното му престуктуриране, така че да се превърне във водещата структура, която да работи и да изрази и защити интересите и на животновъдите и производителите на мляко, и на преработвателите

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *