„Стандарт“: Магистрала наду 6 пъти имотите

До 6 пъти по-скъпо плаща държавата за терени край магистрала „Люлин“. Собствениците на имоти до аутобана масово водят съдебни дела за повече пари от тези, които струват парцелите според оценителите.

Това обяви шефът на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев. В момента са останали за разглеждане 93 иска на собственици. След гледане в съда държавата е принудена да плати само за един имот 1 256 000 лв. вместо първоначалните 256 000 лева, обясни Георгиев.

Най-често собствениците успяват да вземат 2-3 пъти повече от официалната оценка за терените. Отчуждаването се е превърнало в бизнес, обясни преди седмици и строителният министър Асен Гагаузов.

Според него е нужна законодателна промяна, с която крайпътните парцели да се отчуждават преди утвърждаване на проектите. Въпреки проблемите с оскъпяването на терените магистралата ще бъде завършена в срок, обеща Георгиев.

До края на годината ще бъде построен един от пътните възли и връзката с южната дъга на Софийския околовръстен път. През 2008 г. ще бъде завършена и 5,3-километровата отсечка до Мало Бучино заедно с пътния възел.

До края на годината трябва да е готова строящата се отсечка от „Струма“, а в началото на септември – 23-те км от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. На 30 ноември се очаква да завърши строителството на втория мост край Бяла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *