Предприемачи искат облекчени условия за внос на квалифицирани работници

Всички сектори на икономиката у нас вече усещат липсата на квалифицирана работна ръка.

Това предупредиха ръководствата на Русенската земеделска камара, Русенската корабостроителница и на Регионалния браншови съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната промишленост във вторник, предава Mediapool.

Безработица в България почти вече няма, но не може да се постигне стопанско развитие без достатъчно квалифицирана работна ръка и без конкуренция на трудовия пазар, твърдят предприемачи от леката промишленост в Русе.

За да има развитие на българската икономика, е необходимо да се промени философията на привличане на квалифицирана работна ръка от чужбина, коментира председателят на Браншовия съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната промишленост Соня Петкова, собственик на обувната фабрика „Хинсо“.

Според нея сега действа твърде сложен механизъм за наемане на чужди работници. Иска се предварително обявяване на свободните работни места в бюрата по труда и продължително изчакване.

Трябва всяка година да се регистрира чуждестранният работник и да се плащат държавни такси по 600 лева на нает. Но най-лошото е изискването българските предприятия да наемат чуждестранни работници само до 10% от персонала си, обясни Соня Петкова.

Това означава, че малките и средни предприятия ще могат да се наемат най-много по двама-трима души. Така не може да се осигури стопански ръст в малките и средни предприятия дори и да има достатъчно много поръчки за производство, коментират в браншовата организация.

Особено са разтревожени от липсата на квалифицирани специалисти земеделските арендатори в Русенско, тъй като през последните години у нас се внасят за стотици хиляди лева скъпи високотехнологични трактори и комбайни с компютърни настройки, а в селата има единствено механизатори с основно и прогимназиално образование.

В Русенската корабостроителница няма все още привлечени работници от Виетнам, въпреки слуховете за това, но там кризата за специалисти, най-вече заварчици, е изключително остра, заявиха фирмата.

Част от русенските корабостроители са заминали на работа в заводите в румънските градове Браила и Констанца. Фирменото ръководство е организирало в Русе собствени курсове за квалификация на работниците като опит да се решат проблемите от липсата на кадри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *