Станишев: Кой вълшебник да чакаме сега?!

Като че ли всеки път на избори има нагласата за нов вълшебник, който с магическа пръчка ще реши всички проблеми; някой, който ще ни оправи – вие знаете, че този израз има двойнствен смисъл.
Това каза по време на дискусия със студенти в УНСС премиерът Сергей Станишев, предаде „Фокус”. В дискусията участва и заместник-председателят на Европейската комисия Маргот Валстрьом.
Eдинствено избирателите имат отговорността за резултата от вота, категоричен е премиерът.
„Спомням си 2001 година, когато се появи нашият бивш монарх. На шести април той произнесе едно слово и получи 50% от гласовете на българските граждани”, каза още Станишев.
Ние сме постоянно в процес на избори, което е огромно напрежение и изпитание, допълни той. По думите му от първите проведени демократични избори досега българите са изживели много разочарования – и от социалистическото управление, и от управлението на СДС, и от правителството на Симеон Сакскобургготски.
„Има много пороци нашата демокрация – млада е, неулегнала, много се злоупотребява с нея”, каза премиерът и добави, че от БСП са инициирали ново законодателство за политическите партии и купуването на гласове.
Станишев попита студентите знаят ли коя е единствената партия, осъдена за купуване на гласове. От залата се чуха отговори: „Вашата”, на което Станишев отговори: „Не, Политическа партия ГЕРБ”.
По думите на Станишев – у хората се чувства голямо разочарование, защото „едно се казва, друго се върши”. „И когато днес чета интервю на неформалния лидер на тази партия (ГЕРБ) – той казва: „нови лица, които не са участвали в управлението 20 години”. „Извинявайте, неформалният лидер на тази партия не е ли участвал в управлението в продължение на четири години и след това управлява три години и половина Столична община?”, попита реторично Станишев.
Премиерът се обяви и против задължителното гласуване. Той предупреди, че трябва да се внимава и как се формулира питането към хората на референдуми.
„Много страни, стремейки се да достигнат европейско ниво на доходите, се се разпуснали и са стигнали до заеми. Би било голяма илюзия да смятаме, че нашата, сравнително малка, отворена икономика е защитена от ударите на тази криза, защото тя следва на вълни“, коментира Сергей Станишев, цитиран от БТА. Той пак припомни, че кризата е започнала от САЩ като финансова, преминала е в икономическа криза и в криза на търговията. Такова свиване на търговията не е имало от десетилетия, заяви Станишев и отбеляза, че се е стигало до социалната криза, като следствие от останалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *