С 60% ще поскъпне токът, ако в цената се добави само енергия от слънце

С 60% ще поскъпне токът за битовите потребители, ако в общата цена се добавя производството на зелена енергия само от слънце. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков по време на Петия международен конгрес за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в столицата, организиран от „ВИА Експо” с медийната подкрепа на Дарик. Експерти и политици обсъдиха инвестициите в проекти за възобновяеми енергийни източници на фона на финансовата криза.
Включването само на слънчева енергия в общите сметки за ток ще ги повиши драстично, каза Таско Ерменков, цитиран от Дарик. Според него компаниите не трябва да се насочват основно в инвестиции във фотоволтаици.
„В България в момента приоритет трябва да се отдаде на производството на енергия от биомаса, при това преди всичко модерните способи за комбинирано производство на електро и топлоенергия от биомаса и там, където е възможно, производството на електроенергия от вода”, каза Ерменков.
На фона на кризата инвестициите в зелена енергия се радват на по-голям интерес от банките. Това обясни по време на форума управител-партньорът в NECA Кенет Лефковиц. „Те са сравнително по-малко рискови отколкото проекти в недвижими имоти”, каза Лефковиц.
В момента на Калиакра в момента има 3000 мегавата заявени мощности за производство на ток от вятър, каза Кенет Лефковиц. По думите му не повече от 1000 мегавата ще получат разрешение за строеж.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *