Станишев: Никой да не си прави илюзията, че може да краде от еврофондовете

Има възможност през втората половина на лятото реално да стартира процесът на договаряне по конкретните проекти, след одобряване на Националната стратегическа референтна рамка и на оперативните програми, заяви в Бургас премиерът Сергей Станишев, който откри дискусия по 7-те оперативни програми.

Тя е част от поредицата, които правителството организира в отделните райони за планиране.

В дискусията се включиха представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор от Югоизточния район за планиране, който включва областите Бургас, Сливен и Ямбол, както и част от министрите, управляващи отделните програми- „Транспорт“, „Регионално развитие“, „Околна среда“, „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“, „Развитие на човешките ресурси“, „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“ за периода 2007-2013 г.

Премиерът припомни, че еврокомисарят по регионално развитие Данута Хюбнер е дала на 9 май официален старт на одобряването на националната стратегическа рамка и оперативните програми.

Станишев подчерта, че България е в първата група от страните-членки, които са представили своите оперативни програми. Това според него дава шанс страната ни да бъде и в първата група на одобрените.

Работата по европейските фондове е толкова стриктно контролирана, че който си прави илюзията, че ще може да краде от еврофондовете, дълбоко се лъже, заяви премиерът пред участниците в дискусията.

Той подчерта, че проблемът не е както е било много пъти досега – при ограничен ресурс много желаещи, а че почти всички нови страни членки не успяват да усвоят целия ресурс на оперативните програми.

Станишев съобщи, че акцент в политиката на ЕС е сближаването – т.е. повдигане нивото на България до останалите участници в съюза.

За това страната ни ще получи 4 млрд. 391 млн. евро по двата основни инструмента – Европейски фонд за регионално развитие и Европейски социален фонд.

По Кохезионния фонд – за големи инфраструктурни обекти в страната ще влязат 2 млрд. 283 млн. евро.

Пред участниците в дискусията Станишев припомни, че на 15 май изтича срокът за регистрация на земеделските производители. По последни данни вече са регистрирани 34 млн. дка и 83 хил. стопани.

Оценка на готовността на общините за усвояването на средства по еврофондовете може да се даде едва след като реално минат всички процедури по договаряне на проектите, смята премиерът.

Той заяви, че от страна на правителството ще бъде направено всичко необходимо държавната администрация да бъде в подкрепа на този процес.

Сергей Станишев съобщи, че акцент в политиката на ЕС е сближаването

По-късно днес министър-председателят ще посети Созопол и ще обсъди с местни жители бъдещото развитие на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ като туристически център.

На 26 април т.г. правителството реши на Министерството на регионалното развитие и благоустройството безвъзмездно да бъде предоставено управлението на острова, който е публична държавна собственост.

До 2005 г. на острова бе базирано военно поделение. През 1965 г. „Св. св. Кирик и Юлита“ е обявен за паметник на културата и е част от резервата „Созопол“.

В срок до един месец от предаването на имота, министърът на регионалното развитие и благоустройството, съгласувано с министрите на транспорта и на културата и с ръководството на община Созопол, трябва да предприеме необходимите действия за провеждане на конкурс с международно участие за изработване на обемно-устройствени проучвания за имота.

Моят интерес и интересът на МС е действително да се оползотвори тази възможност качеството на туризма в Созопол да се повиши, каза премиерът.

Според него, островът трябва да бъде много добър пример, който да повиши качеството на туризма по цялото Южно Черноморие.

Искаме да се организира не просто концесия, а международен конкурс, който да даде качество и параметрите на това, което ще бъде изградено, така че да не контрастира на средата на стария град, каза още Сергей Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *