Станишев: Няма вече независимост… Има само Бойко

Статия на Сергей Станишев под заглавие „Няма вече независимост…Има само Бойко“ разпространи пресцентърът на БСП.
В нея бившият премиер развива свои мисли за 100-те дни на управлението на правителството на Бойко Борисов и взема повод от парламентарното питане преди седмица, в което се разбра за останалите тениски, шапки и други материали в мазето на Министерския съвет от кампанията „100 години Независимост“.
„Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Изразът е банален, но за жалост верен. Това е новата политика на новото правителство. Приказки, измислици, безпомощност, незнание, обвинения и никаква мисъл за ценностите, истината и най-вече държавата, нейната история и граждани“, пише Станишев по повод питането и отговорите на премиера. И продължава: „Разбира се, имаше и друг не чак толкова сложен сценарий, при който тениските и шапките можеха да се раздадат на хората на празника на 22 септември, с каквато цел и бяха произведени. Може би тогава няколко хиляди души, излезли да празнуват, щяха да се зарадват и да се почувстват малко по-единни, по-горди и по-свободни. Можеше да е достоен завършек на една достойна 100-годишнина, която демонстрира приемственост и между иначе непримирими политически противници в името на българщината.
Можеше, ама тогава Бойко Борисов нямаше да има възможност за пореден път да обяви, че съм прахосник и, подразбирай – крадец. Защото може да имам много трески за дялане, ама крадец не съм! И това всеки го знае. Не съм чул някой от неговите близки от ЕНП да го нарече Mr. Clean, да не говорим за президент на САЩ… Най-малкото никога не съм имал фирма с гражданите Петров и Пашата… Но и това всеки го знае. А и какво щеше да прави междувременно кликата храненици на генерала, как щеше да му е полезна?! А както е известно, който не издържа на темпото на компроматите, го изхвърлят зад борда…“
Станишев продължава в своята статия: „Големият проблем обаче е друг. Проблемът е, че за Бойко Борисов, както и сигурно за много други българи, Денят на Независимостта е просто поредният почивен ден. 100 години – голяма работа! За всичко, разбира се, са виновни комунистите. Е, не че и той не беше един от тях… Пък и за каква независимост става въпрос въобще? Всеки знае, че в България всички и всичко зависи от Бойко Борисов и гуруту му Иван Костов. Или поне той иска да е така. Е, аз приказвам и пиша нелицеприятни неща, но от премиера всички вече знаят, че освен че съм „крадец”, не разнасям правилно папките със секретните доноси и затова съм за затвора“, заявява в своята статия лидерът на БСП.
Сергей Станишев пише още: „Наскоро разбрах как бойковите артелчици обяснявали, че са били раздадени много пари за телевизионно предаване с един микрофон, една маса и една камера. Всеки, които го е гледал знае, че не беше така – имаше студиа, компютърна анимация, външни снимки, беше впрегнат таланта и усилията на десетки млади и креативни хора. И точно този труд и талант на младите българи стъпка в калта миналия петък управляващата полицейско-псевдопатриотична клика. А талантът, усилията и трудът на хората, трябва да се уважават и заплащат, особено когато създават качествен и полезен за обществото продукт. А и „Операция Слава” и „Уроците по родолюбие” бяха качествен и необходим на обществото ни продукт. И дори и само на няколкостотин тийнейджъри компютърните графики да са се сторили интересни и те да са изгледали предаванията заради тях, парите са си стрували.
Дори и няколко ученици да са се срещнали с интересни и достойни българи, парите пак са си стрували. А тези предавания достигнаха до много повече хора и докоснаха милиони българи. Да не говорим, че професионалната оценка на стойността на такива проекти за възложителя се прави на база на еквивалентно рекламно време в съответната медия и тогава става ясно, че правителството е платило поне 10 пъти по-ниска цена, отколкото ако си беше купило чиста реклама. И пак подчертавам, че в тези предавания нямаше и грам партийна и предизборна пропаганда. Имаше интересни хора, които имаха какво да кажат на българите, а предаванията не биха се случили без правителствената подкрепа. Имаше кураж, последователност и талант от тези млади хора, които най-вероятно сега страдат заради това, че не ги беше страх да бъдат българи и при предишното правителство.
Вече няколко месеца се саботира една идея за изграждане на паметник, който да остави вечна следа. Да се знае, че на 100-годишнината от Независимостта на България все още е имало хора, които са си спомняли за нея. Причините разбира се са най-малкото две – паметникът не го е измислил вездесъщия строител и откривател на обекти Борисов и не върви той да го открие (може да се остане с грешното впечатление, че нещо направено от предишното правителство може и да не е чак толкова лошо). А пък и кого го интересуват някакви си нахални хора (не-ченгета), които говорят за дразнеща независимост, искат да помнят историята и хубави моменти от тъмния период от преди Бойко Борисов да дойде на власт.
Искам да благодаря от все сърце на хилядите българи, които участваха в реализацията на 100 годишнината на Независимостта на България. На чиновниците, които подготвиха и реализираха търговете и процедурите, на хората по министерства и общини, които подготвиха и реализираха програмите си, на доставчиците, които си изпълниха задълженията, на десетките видни българи, които направиха своите часове по родолюбие далече от камерите. Благодаря и на почти всички национални печатни и електронни медии, които активно се включиха в кампанията и нейното отразяване. Благодаря ви! Без вашия талант и усилия 22 септември щеше да си остане един пореден неработен ден. Днес доста повече българи знаят за Независимостта и дори само за това си заслужаваше“, завършва статията на Сергей Станишев, разпространена от пресцентъра на БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *