Станишев: Отблокирането на средствата по САПАРД е плод на година работа

Приветствам и се радвам за всеки успех на България – така бившият министър-председател на България Сергей Станишев коментира отблокирането на средствата по САПАД в Шумен.
Той подчерта обаче, че когато са възникнали проблеми с програмата, ЕС е поставил списък с изисквания, които са били изпълнявани близо една година и последните документи с уточнени отговори на всички въпроси са били изпратени в края на месец юни. Съвсем закономерно е, след като сме извървели един много сериозен път, с усилия на експерти и силна политическа воля и сме отговорили на европейските критерии и очаквания, да има такава стъпка от страна на Европейската комисия, каза Станишев.
Според него новото правителство се стреми към балансиран бюджет, но това което се вижда е, че и през август месец ситуацията с постъпленията в бюджета не стоят добре, въпреки практическото замразяване на почти всички разходи. Това означава, че няма икономическа активност. Фирмите, работните места на хората са под заплаха и правителството трябва да прецени балансирано, кои разходи са важни за българската икономика и за хората. Към този момент струва ми се това липсва и се създават рискове, каза Станишев.
Той каза още, че е нормално едно правителство да каже какво е завареното състояние в различните сектори, къде има нарушения, проблеми и недовършени работи. Не е нормално обаче правителството два месеца да се занимава само с това. Хората очакват решаването на текущи, реално съществуващи проблеми днес, каза още Станишев. Според него някои от министрите се изживяват като прокурори и немалка част от нещата, които се изнасят от тях, не отговарят на елементарни факти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *