Централните банки оставят ОЛП непроменени

Великобритания, Южна Корея и Нова Зеландия оставиха лихвените проценти на рекордно ниски нива, според прогнозите Канада ще подкрепи тази тенденция, а Азия ще даде признаци за промяна в политиката. Банката на Англия остави лихвената ставка на 0.5%, както и програма за обратно изкупуване на облигации на стойност 175 млрд. паунда, като отбелязва, че ще отнеме време да се оцени влиянието на вече предприетите мерки в областта на икономиката. Централната банка на Корея остави ОЛП 2,0% – за седми пореден месец, но даде да се разбере, че в бъдеще ще го увеличи- след като цените на жилищата започнат да нарастват. Анализаторите смятат, че затягането ще започне през ноември. Централната банка на Нова Зеландия не е толкова строга, оставяйки лихвените нива на 2,5%, като намеква за евентуалното им намаляване.
Австралия, която не влезе в рецесия, се очаква да увеличи ОЛП в близко бъдеще, може би преди края на тази година.
Миналия уикенд на финансовите министри на Г-20 се съгласиха, че не е време да се откаже напълно от трилионите долари стимули, напомпани в световната икономика.
Дори Китай, основен двигател на глобалния растеж през последните години, не е готов за завършване на програмата за стимулиране на икономиката. Министър-председателят Вен Дзибао заяви в четвъртък, че Китай ще използва едновременно политиките на държавните разходи и паричното предлагане, тъй като икономическото възстановяване остава нестабилно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *