Станишев пред Ройтерс: Няма да позволя разхлабване на финансовата политика

Няма да позволя разхлабване на финансовата политика преди парламентарните избори през лятото. Това заявява премиерът Сергей Станишев в интервю за агенция Ройтерс. Станишев очаква нисък, но все още положителен икономически ръст през тази година. Правителството е заложило в програмата си бюджетен излишък в размер на 3% от Брутния вътрешен продукт, както и ограничаване на разходите до 90% от предвидените в бюджета, в резултата на световната икономическа криза.

Международният валутен фонд и икономисти обаче предупредиха, че икономиката се забавя с доста силни темпове. За да не отчете бюджетен дефицит, София трябва да намали още повече разходите, смятат експерти. Пред Ройтерс Станишев заявява, че страната не се нуждае от помощ от МВФ за момента.

Анализатори предупредиха също така, че подкрепата на коалицията е спаднала рязко и покачващия се публичен интерес преди изборите през юни или юли може да засили вероятността разходите да се увеличат, посочва Ройтерс.

Станишев заявява, че запазването на публичните финанси в добро състояние e сред приоритетите на правителството. Преди изборите най-лесното нещо е да заявим нулев бюджетен баланс или дефицит и да изразходвам много пари, хората да са щастливи за половин година, и после какво?, пита Станишев в интервюто. „Няма да позволя публичните финанси да се влошат, тъй като ако това стане това означава, че ще повлекат всичко след себе си – стабилността на валутния борд, доходите на хората, банковата система“.

Преди две седмици кабинетът замрази планa да увеличи заплатите в публичния сектор с 10% от юли поради притеснения, че това ще намали приходите в бюджета.

Българският премиер заявява, че БСП трябва да спечели парламентарните избори през лятото, за да попречи на опозицията да осъществи „опасните си икономически планове“.

„Отговорност на социалистите е да спечелят и да са водеща партия не защото така желая, а защото има много сериозни рискове, свързани с политиката, поведението и интересите на партия ГЕРБ“, заявява Станишев пред Ройтерс.

„Във време на криза е необходима голяма предпазливост. Първото условие е да не се действа глупаво“, казва Станишев и добавя, че би станал отново премиер, ако БСП спечели изборите.

Проучвания на избирателните нагласи сочат, че дясната опозиционна партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов увеличава преднината си пред социалистите. Общественото недоволство в страната се подхранва от световната икономическа криза с наближаването на изборите, които ще са през юни или юли. Според допитванията вече близо 80 процента от българите искат сегашното коалиционно правителство да падне от власт, отбелязва кореспондентът на Ройтерс в София.

Станишев заявява в интервюто, че икономическата програма на ГЕРБ ще навреди на България. „Тя е съставена от противоречащи си елементи и е опасна. В нея се говори за масово увеличение на доходите и същевременно рязко намаляване на данъците“, отбелязва премиерът.

Изправени пред рязък спад в рейтинга си, социалистите реагираха на кризата с изливане на огромни суми в икономиката за създаване на нови работни места. Други мерки са повишение на пенсиите, безплатна почивка в курорт за над 5000 пенсионери и помощи за социални слабите, отбелязва Ройтерс. След две десетилетия посткомунистическа стагнация, реформи на парче и корупция, мнозина разочаровани българи възлагат надеждата си в Борисов. Той основа ГЕРБ преди две години за борба с „корумпирания и провалил се политически елит“, отбелязва Ройтерс.

Според наблюдатели и дипломати, Станишев няма политическата воля да прекъсне връзките между политиците, съдиите и престъпните босове, в които се корени проблемът, пише кореспондентът на Ройтерс в София. ЕС наказа България за неуспеха й да пребори корупцията и организираната престъпност, като замрази милиони евро европейски помощи, допълва БТА. Станишев изразява съжаление, че не е направил достатъчно да подготви България да работи ефективно с фондовете от ЕС преди влизането на страната в съюза през 2007 г., но добавя, че кабинетът му е предприел най-дълбоките и обхватни съдебни и антикорупционни реформи от 1989 г. насам. „Всяка реформа е тежка и никоя реформа не дава резултат в първата половин-една година. Положихме огромни усилия, за да се справим със слабостите и пропуските“, казва той. До момента България не е осъдила нито един високопоставен държавен служител за корупция и е изпратила в затвора само един престъпен бос, припомня Ройтерс.

На въпрос на Ройтерс защо никой не е бил уволнен или наказан заради блокирането на финансовата помощ от ЕС Станишев отговаряче подобен ход би донесъл само краткосрочни политически дивиденди, но не бил дал резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *