Станишев: Само тръба не е достатъчно

Ние нямаме интерес през нас просто да мине една тръба. За нас е важно това да е икономически изгодно, иначе не е достатъчно.
С тази позиция идваме в Москва, заяви министър-председателят Сергей Станишев на срещата си днес в Москва с българи, които живеят и работят в Руската федерация, предаде БТА.
В отговор на въпрос премиерът каза, че желанието на българската страна е не да ощетява руската, а да защити българския интерес. Той изрази надежда по отношение на проекта „Южен поток“ на политическо ниво да има по-добра воля, отколкото на ниво корпорации.
Ние стъпваме на договореностите от София, на подписаното споразумение и следващите стъпки трябва да следват тази логика, добави Станишев. Той отбеляза също, че по времето на това управление са постигнати конкретни стъпки по други енергийни проекти, какъвто е Бургас – Александруполис.
Пред българската общност премиерът говори за договора за социална сигурност, който урежда правата на българските граждани в Русия и на руските граждани в България, като отбеляза, че това засяга около 70 000 български граждани, които не получават цялата си пенсия, за която са се осигурявали. Станишев подчерта и необходимостта българските сдружения по света да обърнат внимание на фонда, който е създаден в тяхна подкрепа. Всички сдружения, които са над 700, могат да разработят проекти и да кандидатстват с тях. Пет милиона лева са заделени за тази година, добави премиерът.
Станишев е придружен от 40-членна бизнес делегация и заедно с руския премиер Владимир Путин ще открие Българската национална търговско-промишлена изложба, която ще бъде най-мащабното досега представяне на експортния потенциал на страната ни в чужбина, предаде БНР. В изложбата ще участват около 200 наши фирми. По време на изложението ще се проведе и българско-руски бизнес форум.
Разговорите с руските държавни ръководители започват в понеделник, като първо ще бъде срещата с президента Дмитрий Медведев, а във вторник с премиера Владимир Путин. Очакванията са да бъдат сближени позициите на двете страни по договора за строителството на българския участък от газопровода „Южен поток”, както и да бъде обсъдена реализацията на другия важен двустранен проект – АЕЦ „Белене”.
В Москва българският премиер ще търси възможности за увеличаване на износа за Русия, както и за участието на наши фирми в предстоящото мащабно строителство за олимпиадата в Сочи.
Преди отпътуването си премиерът ще има аудиенция при патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *