Стийв Кийн: Германците грешат със стриктните мерки за икономии

Германският призив за въвеждането на фискални мерки за строги икономии не позволява на икономиката на еврозоната да расте, а вместо това – ще се наложи дълговете на региона да бъдатотписани. На това мнение е австралийският икономист и писател Стийв Кийн, цитиран от CNBC.

„Ако частният сектор върне дълговете си и кажете на правителството да направи същото, то вие казвате „ей, момчета, хайде да свием обема на парите в икономиката, и да видим дали ще можете да растете““, коментира професорът, който се определя като „дългосрочен критик на традиционните икономически схващания“.

„Фокусът пада върху правителствения дълг, а това определено е фикс-идеята на Германия… Не е чудно, че виждаме тези големи отрицателни числа“, казва преподавателят в Университета в Кингстън, Лондон. Той визира последните данни за PMI индексите, според коитопромишлената активност в 18-членния валутен блок слезе до 13-месечно дъно.

Докато паричната политика в еврозоната остава приспособителна – с лихви, близки до нулата, Германия притиска страните членки да въведат стриктни мерки за икономии с цел да преборят високите дефицити и публични дългове.

„Германците грешат. В тази ситуация те би трябвало да провеждат фискална политика, която да стимулира икономиките, и която да забавя темпа, с който частният сектор увеличава задлъжнялостта си“, казва икономистът.

Правителствените дефицити остават под границата от 3% или дори са по-ниски в някои страни членки на еврозоната. През 2013 г. Гърция имаше дефицит от 12,7% от БВП, а тези на Испания и Ирландия бяха над 7%.

За да се справят със ситуацията, Кийн препоръчва въвеждането на „съвременен ден на дълговия юбилей“. Става дума за популярните в първите години на 2000 г. действия, които доведоха до отписването на несъбираемите задължения на развиващите се държави.

„Трябва да намалим дълговия товар в икономиката. Понижаването на частния дълг е едно от най-важните неща“, добавя професорът. „Нека си признаем миналите грешки и направим нещо по въпроса, вместо да го оставяме без отговор, което всъщност влошава ситуацията“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *