Стиснахме ръце с Русия за ”Южен поток” и ”Белене”

Две работни групи се създават по проекта „Южен поток“, а за АЕЦ „Белене“ започват преговори. Това обяви на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след неколкочасови разговори с руския енергиен министър Сергей Шматко.
„Проведохме интензивни и много интересни разговори по големите проекти с руско участие в България, както и за договорите за доставка на газ до 2013 г. Впечатлен съм от министър Шматко, мислим по един и същи начин за работата по големите енергийни проекти, които трябва да се основават на прозрачност, ясна структура на финансиране“, заяви Трайков.
Той уточни, че по „Южен поток са се договорили за създаването на две работни групи – за създаване на компания и за обявяване на търга за предпроектно проучване.
Трайков обяви, че за руската страна не е проблем участието на България в проекта „Набуко“.
„За АЕЦ „Белене“ започват преговори за това каква част от проекта да задържим и каква част да бъде предоставена на инвеститори“, заяви още енергийният министър. „При реализирането на проектите трябва да се придържаме към прагматичен подход с внимание към детайлите“, заяви от своя страна Шматко.
Той посочи, че проектът АЕЦ „Белене“ е един от най-добрите, които осъществява руската страна.
„Към реализацията му са привлечени като доставчици и други европейски страни – Франция и Германия и разчитаме, че и от тях ще получим подкрепа“, добави руският енергиен министър.
„Българското общество ще знае какви ползи в следващите десетилетия би имала България, ако участва в съвместни проекти с руската страна. Ако има новост в двустранните отношения с Русия, то това е откритост и информираност. Важното за нас беше да чуем, че проектът „Набуко” и проектът „Южен поток” не са конкурентни. Точно обратното – ние еднакво участваме и в двата. Изгодата за нас е, че руският газ ще дойде на нашата граница“,по-късно сe включи и премиерът.По отношение на АЕЦ „Белене” той каза, че от руска страна е имало разбиране за това, че се търси всеки детайл от този проект. Затова е направено разделение на етапите на изпълнение на проекта, така че да е ясна и неговата цена и да не се стига до неустойки по изпълнението на проекта.
Преговорите по детайлите ще продължат в министерството на икономиката и енергетиката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *