Умуват как държавата да си вземе Панаира обратно от Гергов

Пловдивският панаир е преобладаващо частен. Това съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетика Трайчо Трайков, който отговаря на въпрос на Павел Шопов за статута на международното изложение. Според министър Трайков има няколко варианта за възвръщането на контролния пакет акции на държавата.
Едната възможност според министъра, цитиран от News.bg, е статуквото да се възстанови чрез ново увеличение на капитала. Процедура за приватизация по смисъла на закона за приватизация не е осъществявана, извършено е преструктуриране – публично-частно разпределение. 56,3 % притежава дружеството „Пловдивинвест“ АД, а българската държава има 49,63%, три физически лица притежават съответно по- 0,01%, оповести Трайков.
Проверка в министерството е показала, че капиталът на изложението е увеличен на два пъти, след което са били подадени молби за обезщетяване по реституционните закони – определени на правоимащите лица.
Двама души са завели дело против Пловдивския панаир и Министерство на икономиката, че капиталът е увеличаван два пъти и те на се получавали двоен пакет акции. През 2008-а Пловдивският окръжен съд ги обезщетява за сметка на държавата.
След това „Пловдивинвест АД“ закупува част от акциите им, което е довело до преструктурирането на пропорциите в собствеността на Пловдивския панаир.
В момента съществува проблем при изплащането на дивидента към държавата. Министерство на икономиката и енергетиката е информирало Министерството на финансите за предприемането на съответните мерки и събиране на дължимите плащания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *