Страната блокирана от дъжд и сняг

Обстановката в страната е силно усложнена заради силните снеговалежи и валежи, които предизвикаха наводнения, спиране на електрозахранването и свличане на земни маси.
Поради обилните дъждове в Кърджалийско 65 села са все още без електрозахранване, екипите на „Гражданска защита” и на пожарната отводняват мазета и чистят дерета, предаде БГНЕС. Над 60 литра дъжд на кв.метър са се изляли в региона.
Движението на едно от основните кръстовища на изхода на Ямбол за Сливен е преустановено, тъй като има закъсали автомобили. Екипи отводняват приземния етаж на ОУ „Йордан Йовков”. Там се поставят чували с пясък, за да се спре нахлуващата вода, предаде БНР.
Усложнява се и обстановката в община Елхово. Нивото на река Тунджа е 1,75 метра и продължава да се покачва. Критичните стойности на града са 3,25 метра, но в ниските части в околностите на града вече има залети участъци. Дежурният от „Гражданска защита-Елхово” съобщи, че има залети селскостопански постройки и издавени животни. За наводнени мазета , приземни етажи и дворове съобщават и от община Стралджа.
Проливният дъжд и топенето на снега значително повиши нивото на реките и в Смолянска област. По поречието на река Черна в Смолян превантивно изграждат диги от пръст. Аварийно-спасителни екипи следят нивата на язовир „Златоград” и хвостохранилището в общината, които засега са под критичните стойности.
Част от центъра на Бургас остана без ток заради проливните дъждове. Проблеми със захранването има и в комплексите „Славейков” и „Братя Миладинови” както и в кварталите „Лозово”, „Сарафово” и „Възраждане”.
Река Камчия е излязла от коритото си и това е причината да бъде затворен пътят Варна – Бургас. След няколко часа работа трасето отново бе отворено, но от Гражданска защита предупреждават, че има паднали клони. През изминалото денонощие количеството на падналите валежи в морската столица е 48,6 литра на квадратен метър.
15 села в Силистренската, Ситовската, Главинишката и Тутраканската община са без електричество, съобщи БТА. Ако до два часа в ситовската община електроснабдяването не бъде възстановено, няма да има и вода.
Затворени за движение на камиони с ремаркета и полуремакета са пътищата Каолиново- Нови Пазар и Каолиново-Шумен, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. Затворен за движение на всички превозни средства е и „Дюлинският проход“. Сняг превалява на „Ришкия проход“. Има голяма опасност от свлачища в проходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *