Страните, в които можеш да живееш добре с под 1000 долара на месец

Плащането за покрив над главата често е доста скъпо, а икономисването вероятно е трудно за повечето хора. BBC разкрива, че е възможно да има и по-лесен начин. Медията е използвала отговорите на потребители от сайта за въпроси и отговори Quora, за да открие кои са най-добрите места в света за по-евтин начин на живот, който включва хубаво време и надежден интернет.

Югоизточна Азия е начело на списъка за много от потребителите. Джингчо Янг предлага Бали, Индонезия, за хора, търсещи „живот като на рок звезда“ с туристически бюджет. Той добавя, че времето е меко, а плажовете – страхотни, повечето от които дори още не са открити от външни лица.

Дом с две спални в добър квартал струва около 200 долара на месец, а луксове като френска кухня от най-високо ниво струва една трета от цената в големите градове заради огромната конкурентна туристическа индустрия на острова. Двучасово балнеолечение е 20 долара, а вила с басейн се намира за по-малко от 100 долара на вечер.

Учителят Нейтън Еджъртън пък живее в Чианг Май, Тайланд. Там той дели къща със свой приятел за едва 70 долара на месец. „Винаги се храня навън, въпреки че по принцип ходя в по-евтините тайландски ресторанти. Имам достатъчно пари, за да излизам и да пия с приятели, както и да тренирам кикбокс. Мога да направя всичко това за по-малко от 700 долара на месец.

Чианг Май е чудесно място за живеене, но можете да се справите почти навсякъде в Тайланд с подобни разходи“, пише той.

За испаноговорящите идеална опция е Латинска Америка. Браян Фей живее „скромно“ в Мексико от 2004 година. Животът там става все по-популярен сред чужденците. Фей обяснява, че там, където живее, има хора от Аржентина, Франция, Белгия, Германия, Канада, САЩ, Швейцария, Чили и т.н.

Получаването на виза за 6 месеца или по-дълъг период от време е сравнително лесно за хора от повечето националности, пише Фей. Въпреки негативните новини за насилието в Мексико, той обяснява, че е „доста безопасно и има милиони имигранти от други държави. В някои области има голяма концентрация на чужденци: Ахихик, Сан Мигел де Аленде и Пацкуаро“.

Браян Фей добавя още, че макар наемането на жилище по принцип да е на добра цена, има и голям брой чужденци, които търсят места, в които да живеят без да плащат, стига да са се разбрали със собственика да се грижат за поддръжката на дома.

Друг популярен избор е Източна Европа. Миркеа Гойа гласува за съседна Румъния. Там според него може да се живее лесно за по-малко от 1000 долара на месец, в които се включват храна и наем, отчасти защото средната месечна заплата е 575 долара или по-ниска в по-малките градове.

„Цените на имотите спаднаха драстично заради световната криза, така че можете да си купите по-евтина къща/апартамент/земя“, пише Гойа. Тези, които искат да живеят в столицата Букурещ, могат да очакват да плащат между 200 и 500 долара на месец. Като цяло, хората там са любезни към чужденците и имат основни познания по английски език, смята той.

Чинмая Патанаик пък предлага един от най-красивите градове в света – чешката столица Прага, където разходите за живот са по-ниски от други западноевропейски градове. „С 1000 долара можете да живеете доста комфортно. Можете да си наемете приличен едностаен апартамент или такъв с една спалня за 400 долара или дори по-малко.

Това включва разходите за комунални услуги като интернет, отопление, ток и т.н. Интернет връзката е много бърза. Плащам около 30 долара месечно за интернет със скорост от 100 MB/s“, казва той. Въпреки че летата могат да бъдат горещи, винаги можете да се охладите с традиционна чешка бира само за долар и 50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *