Страните от БРИКС разочаровани от липсата на реформи в МВФ

Страните от БРИКС са дълбоко разочаровани от липсата на напредък в реформата на МВФ.
Ръководителите на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), събрали се в Турция още преди началото на срещата на върха на Г-20, заявиха, че са дълбоко разочаровани от отсъствието на напредък в реформата на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Франс прес.

„Лидерите изразиха дълбоко разочарование предвид липсата на напредък в модернизирането на международните финансови институции, особено що се отнася до споразумение за реформа на МВФ“, според тяхно съвместно комюнике, публикувано от Кремъл.

Лидерите от БРИКС призоваха настоятелно МВФ за по-големи общи усилия с Г-20, за да се намерят решения, които ще позволят най-накрая да се увеличат квотите във Фонда и да се преразгледа разпределянето на квотите и гласовете в подкрепа на развиващите се страни, се подчертава в комюникето.

Ръководителите от групата се обявиха за приемането на ново всеобхватно споразумение за климата, което трябва да бъде съгласувано на предстоящата в Париж от 30 ноември международна конференция, информира ТАСС, цитирайки тяхно съобщение.

След неофициалната си среща в Анталия БРИКС изрази и позиция, че страните от Г-20 трябва да се съсредоточат върху изпълнението на националните стратегии за растеж. Групата предупреди, че световната икономика все още е в зона на риск и засега не е успяла да постигне устойчив подем.

На срещата си, състояла се извън официалната програма на Г-20, лидерите на БРИКС категорично осъдиха терористичните актове в Париж, допълва ТАСС. Парижките атентати изискват да се оставят настрана извиненията и да се пристъпи към създаване на единен антитерористичен фронт, заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров след неофициалната среща на БРИКС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *