Страните от еврозоната намаляват бюджетните дефицити

Финансовите министри на страните от еврозоната са постигнали съгласие относно необходимостта от съкращаване на бюдежтните дефицити в случай, че икономическото възстановяване започне от догодина, съобщи „Дойче веле“.
Според еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния всички министри са се съгласили, че е нужна стратегия за излизането от кризата, която да включва „устойчива позиция на публичните финанси в средносрочен план“.
Алмуния прогнозира, че икономиките на страните от ЕС ще увеличат своят БВП през второто или третото тримесечие на 2010 година.
Европейската комисия (ЕК) формално ще предупреди 8 страни-членки на еврозоната, включително и Германия, за нарушаването на правилата на ЕС относно бюджетния дефицит. В резултат на икономическия план за стимулиране на икономиката, Германия ще отчете дефицит от 3,9% от БВП за тази година.
През 2010 година той се очаква да нарасне до 5,9%, което е двойно повече от разрешената граница за бюджетен дефицит от 3% от БВП.
Според оценки на ЕК 13 от всичките 16 страни-членки на еврозоната ще превишат минимално позволената граница на превишение на бюджетните разходи над бюджетните приходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *