Строеж на бъдещето или банална крепост?

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: САЩ планират проект на суперлативите

САЩ проектират строеж на ново дипломатическо представителство в Лондон. Това ще бъде сграда на бъдещето в унисон с всички изисквания на най-модерната техника. Проектът обаче е доста оспорван. Защо ли?

 

 
Бъдещото посолство на САЩ в Лондон е проект на суперлативите. Заплануван е строежът на един гигантски куб с 12 етажа, заобиколен от дълбок ров. Сградата е свръхмодерна версия на средновековна крепост и ще бъде максимално обезопасена срещу терористични атентати.
Строителният проект ще бъде реализиран в слабо обитаван район в южната част на британската метрополия. Предвижданите разходи възлизат на един милиард долара. За американците това ще бъде тяхното най-скъпо посолство. Дипломатическите представителства на САЩ в Ирак и Пакистан струваха 600, съответно 850 милиона долара.
Bildunterschrift: Оспорваният проект
Това е посолство на бъдещето и се намира далеч от центъра на града, казва архитектът Киран Тимбърлейк, цитиран от вестник  Ню Йорк Таймс. Той спечели конкурса, в който участваха 36 реномирани архитекти. Строежът  започва след три години и трябва да бъде завършен през 2017.
Както се очакваше, този мегапроект предизвика противоречиви реакции. Жителите в центъра на Лондон, където се намира сегашното американско посолство, естествено се радват. На тях отдавна им е писнало от отчасти преувеличените мерки за сигурност след атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001.
Заплануваният строеж се посреща с неодобрение и от Николай Урусов, прочутият архитектурен критик на вестник „Ню Йорк Таймс“. Урусов окачествява милиардния строеж като банален и с чара на срещащи се под път и над път постройки на всевъзможни фирми.
 
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *