Студът ще стигне – 20 през следващите дни

Във връзка със студения фронт, който се очаква да премине през страната ни, националният съвет на Българския червен кръст е изпратил указания до своите областни организации при необходимост да предприемат мерки за осигуряване на навременна помощ и предпазване на хората от измръзване.

До всички регионални и общински организации на БЧК са изпратени инструкции, указания и съвети за правилно поведение по време на необичайните за нашата страна студове.
Прогнозата

Очаква се на 23 януари да бъде студено, като на места ще има условия за навявания, съобщават от Национален институт по метеорология и хидрология .
Времето ще бъде типично зимно – студено и главно в Източна и Южна България ще превалява сняг.
По-съществени валежи ще има в югоизточните райони от страната и там ще се образува нова снежна покривка до около 10 см.
В Източна България ще бъде ветровито, особено по Черноморието, където ще духа силен северен вятър, като на места ще има условия за навявания.
Минималните температури ще са между минус 13 и минус 8 градуса, в югозападните райони – до минус 3, а в София ще са около минус 8.
Максимални ще са между минус 10 и минус 5 градуса, в крайните югозападни райони – до около нулата, а за София – минус 4 градуса.
В планините ще бъде облачно и мъгливо, като ще превали слаб сняг.
Очаква се в началото на следващата седмица времето да бъде много студено, особено в Северна и Източна България. В Северна и Източна България сутрешните температури ще са между минус 13 и минус 18 градуса, а през деня ще достигат до минус 10 – минус 5 градуса, съобщават от НИМХ.
В Югозападна България и Западна Тракия температурите ще са по-високи: минимални между минус 7 и минус 12, максимални – минус 5 и 0 градуса.

В понеделник ще бъде предимно слънчево, но температурите ще са с още няколко градуса по-ниски и в Северна България ще има минимални температури под минус 20 градуса.

Повишаване на температурите се очаква във вторник, но те все още ще са ниски за сезона. В средата на седмицата на места отново ще превалява сняг.
Областният съвет на БЧК в Пловдив, съвместно с общината, ще открие пунктове, в които доброволци ще раздават топли напитки. Те ще са в сградата на общината, на ул. „Изток“ 48, на ул. „Кракра“ 6 и на Централната гара и са с работно време в делничните дни от 9.00 до 17.00 ч.
В помощ на гражданите при необходимост пунктове ще бъдат открити и във Варна, Ловеч, Разград,Русе и другаде.
Чакалните на автогарите в община Бургас ще бъдат отворени денонощно за бездомници, съобщиха от общината.
От областната администрация ще потърсят съдействието на гарата в Бургас също да осигури денонощен достъп. В района на автогарите ще има засилен полицейски контрол.
От местната организация на БЧК съобщиха, че на разположение на изпаднали в беда хора е и социалната трапезария, където те могат да получат храна и топли дрехи.
В София също се предприемат мерки за временното настаняване на бездомни хора заради ниските температури.
Настаняването ще става след подадени сигнали на телефон 112 или на дежурния телефон на общината 987 55 55.
У нас не се води статистика за хората, които живеят на улицата, но в София има изградени четири приюта в „Люлин“, „Илинден“, „Захарна фабрика“ и „Красна поляна“.
Междувременно пътищата в Добричка област вече са проходими при тежки зимни условия, като автомобилите трябва да се движат с вериги, а товарните коли без ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Областния съвет по сигурност.
Заради обилните снеговалежи пътищата в района бяха непроходими през последните дни.
Седем машини продължават да разширяват пътните настилки и да ги разчистват от навяванията от сняг.
Температурата в региона е 17,5 градуса под нулата, снежната покривка 40 см, времето е тихо и ясно, но прогнозата е за влошаване.
Все още са затворени за движение няколко пътни отсечки – Шабла-Камен бряг-Българево-Каварна, от село Белгун през Дуранкулак до Бежаново, както и Росица-Лозница.
Едва от вчера е отворена за движение отсечката от Каварна през Шабла до ГКПП-Дуранкулак – част от главния път I-9.
Областният управител наДобрич Желязко Желязков разпореди на общинските кметове да вземат превантивни мерки във връзка с очакваното влошаване на времето в региона.
Мерки

Спешно трябва да бъде прегледана и ремонтирана снегопочистващата техника и да бъде организирано денонощно почистване на главните пътища в общините. В магазините трябва да се провери с какви хранителни продукти от първа необходимост разполагат и да бъде организирано снабдяването им. Областният управител разпорежда подобни проверки да бъдат направени и в аптеките.
Болни от по-отдалечените селища, които са диспансеризирани, включително и пациентите на хемодиализа, е необходимо да бъдат събрани в общинските здравни заведения преди сериозното усложняване на обстановката.
Кметовете на малки населени места трябва посетят домовете на самотноживеещи възрастни хора и да проверят дали имат нужда от медицински грижи, лекарства, храна, осигурено ли им е отопление.
Според дадените указания училищата и детските градини, които се отопляват с природен газ, при очакваното рязко падане на температурите трябва да имат възможности и за алтернативно отопление.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *