Ст. Мавродиев: При фалит на КТБ ще има негативен ефект върху БВП

В случая с Корпоративна търговска банка при фалит ще имаме незабавен ефект върху данъкоплатците. Във Фонда за гарантиране на влоговете не достигат 1,700 млрд. лв. Те ще трябва да бъдат осигурени от бюджета за изплащането на гарантираните депозити. Това коментира в ефира наbTV председателя на Комисията по финансов надзор(КФН)Стоян Мавродиев.

По неговите думи тези 1,700 млрд. лв. ще бъдат директна щета върху държавния бюджет, а от там и върху данъкоплатците. Според експерта сериозни ще бъдат и косвените щети. В тях най-голяма тежест ще имат загубата на работни места за много хора, загубата на доходи на вложителите със суми над гарантираните 100 хил. евро. В макроикономически мащаб евентуалният фалит на финансовата институция ще окаже и сериозен негативен ефект върху Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Стоян Мавродиев посочи, че при случаи подобни на тези с КТБ в Ирландия и Кипър са били взети по-различни мерки, отколкото у нас. Той даде за пример, че в Ирландия при подобни проблеми са пристъпили към одържавяване на конкретни банки. В Кипър пък големите вложители са били привлечени като акционери.

„В случая с КТБ вероятно има политическо влияние, но до каква степен все още не е знае“, коментира шефът на КФН. По неговите думи би било добре да има частни инвеститори, които биха вложили средства за оздравяването на финансовата институция. По неговите думи, ако има такава възможност, това дали държавата също ще помогне със средства е политическо решение.

Според Мавродиев в случай, че бъдат установени нередности по отношение на предприетите мерки спрямо поставената под специален надзор финансова институция виновните ще трябва да носят наказателна отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *