Сухото лято намали с близо 30% реколтата от тютюн

Заради сухото лято от основните сортови групи тютюн се очаква да бъдат прибрани около 22 хил. тона в сравнение с 31 хил. тона през изминалата година (спад от 29% – бел. ред.), съобщи Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, пред агенция „Фокус”.

В обобщение на кампанията по прибирането на тютюневата реколта той посочи прогнозните количества на реколтата от основните сортови групи.

„Очакват се около 9-10 хил. тона добив от сорт „Басми” и около 2 хил. тона „Каба Кулак”, поясни Филев. По думите му добивът от ориенталските сортови групи през миналата година е бил около 20 хил. тона тютюн. От сорт „Бърлей” се очаква да бъдат добити над 3 хил. тона тютюн, а от сорт „Виржиния” – над 7 хил. тона.

Цифрите са прогнозни, а окончателните ще станат ясни едва в края на изкупната кампания.

Тютюневата изкупна кампания ще стартира през месец ноември, ще тече през целия месец декември и се очаква да приключи през януари на следващата календарна година, каза още Цветан Филев.

„Кога ще стартира и кога ще завърши изкопната кампания, зависи и от атмосферните условия. Ако есента е влажна със завишена атмосферна влага, това влияе неблагоприятно на тютюневата суровина. Тя не може да бъде заготвена и се спира процесът на изкупуване”, посочи Филев. По думите му, никой няма интерес качеството на суровината да се влошава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *