Събират милиони за имоти през борсата

Пет нови инвестиционни дружества се търгуват на фондовия ни пазар

Милиони за инвестиции в имоти ще бъдат набирани чрез борсата. Стартът на търговията с 5 нови дружества със специална инвестиционна цел беше даден вчера. Началото на борсовата сесия беше обявено сутринта с традиционния камбанен звън. На „Неофициален пазар на акции“ вече са книжата на „Софарма Имоти“, „Трансинвестмънт“, „Премиер Фонд“, „Блек Сий Инвестмънт“ и „Булгериън Инвестмънт Груп“.

От вчера акциите на „КРЗ Одесос“ преминаха на официален пазар, сегмент „В“, а тези на „Албена инвест холдинг“ се търгуват на най-високия сегмент – „А“, на официалния пазар.

„Премиер фонд“ има над 50 акционери, сред които и варненски компании, обяви шефът Борислав Найденов. Дружеството има започнат проект за изграждане на селище от луксозни вилни имоти в Априлци. „Трансинвестмънт“ предвижда да търгува с вземания по потребителски кредитни карти и лизингови вноски.

Дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) държат 10% от общия оборот в търговията на борсата през юли. Това обяви Иван Такев, шеф на дирекция „Търговия, надзор и пазарна информация“ на БФБ София. От началото на годината за търговия на борсата са регистрирани акциите на 15 нови дружества. Към момента дружествата със специална инвестиционна цел, чиито акции се търгуват на борсата, са общо 20 на брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *