Ще намалим данъците на милион работещи

Бензинът ще поскъпва с 5 ст. на година, махаме ограниченията за варене на ракия

Спряхме опитите за политически поръчки, казва зам.-министърът на финансите Георги Кадиев

– Намаляване на данък печалба от 15% на 12%, премахване на средната ставка от 22% на данъка върху доходите на физическите лица, както и намаляване на осигуровките с 3%.

– МВФ иска да се отложи по-нататъшно намаление на данъците, а да паднат на осигуровките. И бизнесът иска по-ниски осигуровки. Точно те ли трябва да бъдат намалени?

– Имаме условията и трябва да направим и трите намаления. Не бих искал да ги степенувам кое е по-важно. И трите са важни, и трите носят позитиви. Миналата година намалихме осигуровките с 6% и вместо очакваните загуби от 600 млн. лв. се очертава загуба от около 250 млн. лв. По тази логика намаляване с още 3% ще доведе до около 125 млн. лв. загуба, макар че се надяваме това да не се случи и да има увеличение на приходите от осигуровки.

– Има ли политическо решение за намаляване на данък печалба на 12 на сто?

– Не ми е известно да има окончателно политическо решение. Предложението на Министерството на финансите е ставките да се обсъждат със Закона за бюджета, когато е ясно какви разходи се залагат, какви приходи можем да си позволим да „загубим“ с намалени ставки, какво искаме да стимулираме и какво да ограничим. Но ще изпуснем огромен шанс, ако не намалим ставките. Икономиката върви добре, събираемостта също, контролът в приходната администрация е затегнат. Оценяваме загубите за фиска от намаляване на ставката на 12% на 40-160 млн. лв. в зависимост от това доколко икономиката ще реагира и фирмите ще изкарат печалбите си на светло.

– Имало ли е опити за политически поръчки към работата на данъчните?

– Имаше областен управител, позволил си да притиска териториален директор на НАП. Имаше депутат, позволил си да заплашва друг териториален директор на НАП. Имаше, разбира се, и обичайните опити за кадруване, както и бизнесмени, парадиращи с възможности за налагане на едно или друго решение. Парирахме всичко веднага и достатъчно публично. Мисля, че всички си разбраха урока.

– И какъв е урокът?

– Всеки служител на което и да е звено на приходната администрация, било то НАП, АДВ или агенция „Митници“, рискува моментално отстраняване при изпълнение на политическа или друга поръчка. Нито един политик или бизнесмен извън Министерството на финансите няма място във взимането на решения. Тази администрация не прави политика. Тя има две прости задачи: да събира приходите на държавата и да предлага добро обслужване на бизнеса и хората. Ако успеем да защитим това, сме свършили огромната част от работата.

– От ДПС предлагат до 50% от данък печалба да се преотстъпва на фирмите при реинвестиции. Ще подкрепите ли идеята?

– Не. Рискът от загуба на приходи с максимален размер около 600 млн. лв. е прекалено голям. Ще доведе вероятно до спорове кое да се признае за инвестиция и кое не и ще натовари допълнително администрацията със съдебни спорове. Вероятно ще стимулира неразумни инвестиции само за да се избегне плащане на данъка. Разбирам положителните ефекти на такова решение, но според мен отрицателните категорично натежават. Но в крайна сметка парламентът преценява.

– Ако данъкът за средните доходи не падне от 22% на 20% няма ли да има реално вдигане на данъците и осигуровките за хората през 2007 г.?

– Не, няма. Със сигурност ще вдигнем необлагаемия минимум на 200 лв. на месец. Силно се надявам, че ще се премахне и ставката от 22%, като останат само ставката от 20% за доходи до 600 лв. на месец и ставката от 24% за доходи над тях. Това би спестило данъци на 940 000 работещи, ще опрости системата, ще направи администрирането по-лесно и ще въведе по-нормална логика на ставките. По наши оценки загубата на приход ще е 124 млн. лв.

– Депутати предлагат фонд „Земеделие“ да дава пари за гориво на фермерите. Това по-добър вариант ли е от сегашната схема митниците да връщат част от платения от земеделците акциз?

– Това е нещо ново за България, тази година решавахме въпроса екстремно и натоварихме агенция „Митници“ с напълно несвойствени функции по администриране на възстановяването на акциз на земеделски производители. Това означава обслужване на 10 000 производители писане на хиляди решения за възстановяване, отговор на евентуални жалби от тях. Огромен административен труд на стотици митничари само за около 27-30 млн. лв., които иначе агенцията събира за ден-два. Бихме предпочели целият този труд да отива за онова, което митницата разбира и което й е пряко задължение – събиране на мита, акцизи, ДДС и такси. А възстановяването да става или като субсидия през бюджета, или чрез маркиране на горивата, или през друга структура, която познава земеделските производители.

– В специално писмо Европейската комисия иска да бъдат затворени безмитните магазини на влизане в България. Това ще бъде ли направено?

– Всички обекти за безмитна търговия между България и страни членки на ЕС, т. е. Румъния и Гърция, ще бъдат затворени. Там спор няма. Писмото, което споменавате, е за обектите на входящо трасе от страни нечленки, каквито са Турция, Сърбия и Македония. Това са 6 магазина и 3 бензиностанции, които трябва да се затворят, тъй като не е позволена продажба на стоки без платени ДДС и акцизи на лица, влизащи към територията на ЕС. В последния вариант на проектозакона за безмитната търговия предлагаме да останат само обектите на излизане към Турция, Сърбия и Македония. Другите се затварят.

– В България се появяват и контрабандни цигари от Сърбия. Какви са каналите за вноса им?

– Напоследък все по-често залавяме контрабанда на сръбски цигари с платен акциз. Предполагам и вие сте ги виждали по павилионите. В Сърбия са много евтини дори с платения акциз и ДДС – от порядъка на 1-1,50 лв. Пренасят ги както физически лица в по-малки количества до 20-30 кутии, така и автобуси и ТИР-ове в по-големи количества. Правим всичко възможно, но пълен контрол през цялото време е невъзможен. При акция на Калотина например правихме цяла седмица физически контрол на преминаващите. 63% от преминалите бяха в нарушение. Затова дори и да затворим безмитните магазини, контрабандни цигари пак ще има. С това е много трудно да се пребориш, във Великобритания например контрабандата е около 25% от пазара на цигари.

– Догодина ще има ли ново вдигане на данъчните оценки на имотите?

– Дебатите предстоят. Миналата година ги вдигнахме с 20-30% с ясното съзнание, че отново са далеч от реалните пазарни цени. Те не бяха увеличавани 8 години от чисто популистки и противоречащи на икономическата логика мотиви. И сега е напълно възможно да си понесем последствията от няколко поредни увеличения.

– До какво поскъпване на бензина ще доведе вдигането на акцизите за горивата от 2007 г.?

– През 2007 г. това би трябвало да доведе до повишаване на цената на литър бензин с 5,5 ст. Същото е увеличението и за 2008 г., за 2009 г. е 3 ст., за 2010 г. отново е 3 ст.

– Догодина ще се въведе данък за домашната ракия, акциз върху тока и въглищата. Защо?

– Това е изискване на ЕС и постоянно имаме запитвания за мерките, които предприемаме за изпълнението. Не забравяйте, че част от приходите от акциз влизат в бюджета на ЕС и затова интересът на Брюксел е много силен. Акциз на домашната ракия съществуваше и досега, като от акциз бяха освободени около 50 литра ракия. Върху другото количество се дължеше пълен акциз. От 1 януари 2007 г. освободени ще бъдат 30 литра ракия на семейство, но не изцяло – за тях ще се плаща половината от дължимия акциз. За литър 40-градусова ракия акцизът е 4,40 лв. За домашната ракия ще бъде 2,20 лв. за първите 30 литра, а за количества над тях ще се плаща пълната ставка. Депутати от БСП предложиха премахване на ограниченията колко литра ракия може да вари един селски казан. Министерството на финансите подкрепя премахването на това изкуствено ограничение и предстои гласуване на промяната в закона в парламента. Въвеждането на акциз на въглищата и кокса и електрическата енергия е задължение по ЕС. Има минимален положителен бюджетен ефект от около 5 млн. лв. Битовото потребление на еленергия е освободено от акциз, а за стопански цели акцизът ще бъде 0,05 лв. за 100 KWh.

– Имате ли доклад от Инспектората на НАП за данъчния, поискал подкуп от Валентин Захариев?

– Да, имаме. Там нещата са ясни. Първият сигнал за този служител бе получен в НАП и веднага предаден на МВР. Колегите от НАП и службите на МВР си свършиха много добре работата, като изразявам лична благодарност към ген. Танов от ГДБОП. Случаят показа, че институциите могат да работят заедно. И че Министерството на финансите нито толерира безпочвени обвинения срещу служители на приходната администрация, нито прикрива служители, уличени в корупция.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *