Съветът за сигурност на ООН разреши военна намеса в Либия

Документът, който разрешава и „всички необходми мерки“ за защита на цивилното население, беше подкрепен с 10 гласа. 5 от страните -членки, сред които Русия и Китай, се въздържаха.
Британският посланик в ООН сър Марк Лаял Грант коментира документа: „Основната цел на резолюцията е ясна – да сложи край край на насилието, да защито хората и да позволи на либийския народ да определя бъдещето си като бъде свободен от тиранията на режина на Кадафи. Либийците искат същите права, за които настояват и народите в Северна Африка и Близкия Изток“.
Резолюцията дава право за извършване на въздушни удари спрямо режима на Муамар Кадафи и според френската страна военните действия могат да започнат до часове.
Съединените щати, Великобритания и Франция настояха либийските власти да се съобразят веднага с документа, но режимът в Триполи го отхвърли. Либийският заместник външен министър Халед Каим заяви, че резолюцията представлява заплаха за единството на страната и отразява агресивната позиция на международната общност.
„Изпратихме писмо до генералния секретар на ООН, за да уверим международната общност, че сме загрижени за народа си и за териториалното единство на страната“, посочи заместник външният министър.
Въпреки това Каим заяви, че властите са готови да обявят примирие на бунтовниците, но настояват да се обсъдят подробности по прилагането му. Хиляди жители на Бенгази ликуваха по улиците на обсадения град след приемането на резолюцията.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *